Netrpeljivost između direktora i zaposlenih u Osnovnoj školi "Kralj Petar Prvi" u opštini Stari grad, koje traju tokom njegovog četvorogodišnjeg mandata, nastavljene su od prvog dana nove školske godine. Naime, uoči aktuelnog reizbora u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi, članovi kolektiva i saveta roditelja optužili su direktora Nenada Žarkovića za zloupotrebu službenog položaja, ističući da je "zaslužio da sledeći mandat provede u zatvoru, a ne u fotelji"!

Kako tvrdi učitelj Zoran Dragičević, nekada najuglednija škola u Srbiji izgubila je ugled samo zahvaljujući direktoru, protiv koga su podneli i krivičnu prijavu.

- Žalili smo se i Ministarstvu prosvete, jer sami ne možemo da se izborimo s njim. Poslušnike je nagrađivao, protivnike je zastrašivao gubitkom radnog mesta, a svojim postupcima u protekle četiri godine toliko je srozao ugled škole, u kojoj je ove godine upisano manje prvaka nego ikad - kaže Dragičević.

U prijavi i žalbama, kako nastavlja Dragičević, navedene su najkrupnije mahinacije, koje su se najčešće događale prilikom raspolaganja novcem pojedinih donatora.

- S obzirom na to da su školski objekti u lošem stanju, nastojali smo da sarađujemo sa roditeljima, koji su nam p omagali novčanim prilozima. Za brojne poslove Žarković je na ruke primao veliki broj donacija, a posao nije odrađivao.

- Od porodice Šmit iz Kalifornije, 2004. godine, uzeo je 5.000 dolara za sređivanje školskog kluba, novac nigde nije prikazao, a radove je izveo domar škole. Od donatora Dušana Bećirevića Žarković je uzeo 60.000 evra za renoviranje fasade. Posao je bez tendera dao firmi iz Smedereva, a krečenje je toliko loše odrađeno da se i sam donator žalio - optužuje Žarković.

Pored Dragičevića, na Žarkovića je ogorčen i savet roditelja, jer se prošle godine zbog nehigijene u školskoj kuhinji salmonelom otrovalo 22 učenika i 14 odraslih osoba. Žarković je, međutim, demantovao optužbe na njegov račun, komentarišući ih kao deo predizborne kampanje.

- S obzirom na svoj dosadašnji rad, očekujem da ću ponovo biti izabran. Nadležni organi proceniće imaju li osnova navedene optužbe - poručuje Žarković.

Izvor