Milenko Smiljanić, predsednik Saveza sindikata Srbije, potvrdio je da je u prostorijama „Delta holdinga“ razgovarano o položaju radnika Robnih kuća „Beograd“ kada ovaj trgovinski lanac kupi konzorcijum sastavljen od domaćih firmi i švajcarske kompanije „Jelmoli“.

Tom sastanku, kaže Smiljanić, osim njega i predstavnika švajcarske firme prisustvovao je Milan Beko, srpski biznismen i nekadašnji ministar za privatizaciju i „jedna dama“ iz „Delte“.

- Bio je to jedan prijatan, ohrabrujući razgovor koji ne mora ništa da znači - prenosi svoje utiske Smiljanić uz ocenu da bi prodaja RK „Beograd“ bila dobar potez, jer bi se tako, kako navodi, konačno završila višegodišnja agonija ovog nekada najvrednijeg trgovinskog lanca u našoj zemlji.

Prema njegovim rečima, razgovaralo se o tome kako bi se uredili budući odnosi u ovoj kompaniji i radnicima redovno isplaćivale plate. Robne kuće bi se, kaže on, i dalje bavile trgovinom.

- Ta švajcarska firma je ugledna trgovinska kuća i, koliko sam ja razumeo, oni bi postali većinski vlasnik našeg trgovinskog lanca - kaže Smiljanić i dodaje da su predstavnici „Jelmolija“ pozvali predstavnike sindikata na sastanak u Švajcarsku.

Na naše pitanje u kojoj se ulozi na tom sastanku pojavio Milan Beko Smiljanić kaže da ne zna.

- Pretpostavljam kao predstavnik neke firme, ali ne znam tačno. U „Delta holdingu“ juče nismo uspeli da dobijemo bilo kakav komentar povodom svega. Ovih dana pojavila se i informacija da su sastanku u „Delta holdingu“ prisustvovali i predstavnici italijanskog „Benetona“. U „Benetonu“, međutim, kažu da to nije tačno.

- Mi jesmo zainteresovani da kupimo Robne kuće, o tome smo i razgovarali sa ljudima iz Vlade Srbije, ali pomenutom sastanku sa srpskim biznismenima i Švajcarcima nismo prisustvovali - kažu u „Benetonu“.

U sindikatu Robnih kuća „Beograd“ rečeno nam je da su radnici protiv prodaje u sadašnjem trenutku.

Izvor