Beograd - Za prodaju imovine Robnih kuća "Beograd" ne postoji odluka Skupštine poverilaca, što, inače, predviđa važeći Zakon o stečaju. Ipak, naveliko se već kao mogući kupci pominju švajcarska firma "Jelmoli", koja se povezuje sa biznismenima Miroslavom Miškovićem i Milanom Beko, a za kupovinu je zainteresovan i Beneton.

Pojedine zainteresovane firme već kontaktiraju Trgovinski sud radi kupovine imovine, a u slučaju Miroslava Miškovića posreduje sindikalni vođa Milenko Smiljanić. Branko Pavlović, zastupnik akcionara i poverilaca Robnih kuća upozorava da se bankrot ovoga preduzeća sprovodi na osnovu ranije odluke o unovčenju stečajne mase koju je donela Delinka Đurđević, sudija Trgovinskog suda, a koja je nevažeća jer je doneta kad se primenjivao stari Zakon o stečaju. Đurđević je, inače, u pritvoru zbog postupka koji se vodi protiv stečajne mafije. Novi zakon je izričit - odluku donose samo poverioci, upozorava Pavlović. Prema njegovim rečima reorganizacija, a ne bankrot ovog preduzeća najbolji je izlaz iz stečaja, imajući u vidu da su najveći poverioci, sami radnici.

OČEKUJU SE DOKAZI

Pavlović tvrdi da mu još nije uvažen zahtev, upućen Trgovinskom sudu da mu se pokažu spisi koji dokazuju da Beobanka nema hipoteku na svojih 20 miliona evra kredita, svojevremeno datih Robnim kućama. To bi bio dokaz da li ova firma ima pravo glasa ili ne prilikom odlučivanja o načinu izlaska iz stečaja. U Skupštini poverilaca kvalifikovanu većinu za odluku čine oni čije potraživanje prelazi 70 odsto od ukupnog potraživanja. Zaposleni bi u slučaju da Beobanka ima hipoteku, posedovali blizu 50 odsto potraživanja, pa bi njihov glas bio presudan za odluku o bankrotu ili reorganizaciji, podseća Pavlović.


- Naš stav zasnivamo na podacima poslednjeg revizorskog izveštaja iz sudskih spisa, prema kojima Robne kuće duguju poveriocima 80 miliona evra, dok je imovina firme procenjena na 180 miliona evra. To znači da prodajom samo dela imovine mogu da se isplate poverioci 100 odsto i da preduzeće opstane kao pravno lice. Posle toga usledila bi privatizacija, dobio bi se strateški partner, a zaposleni bi mogli da ostvare pravo na 15 odsto besplatnih akcija čija je knjigovodstvena vrednost oko 15 miliona evra - kaže Pavlović.

On je upozorio da bankrot Robnih kuća, ne sme da se sprovodi jer za to ne postoji odluka Skupštine poverilaca, što je obavezno prema važećem Zakonu o stečaju. "Na prvoj Skupštini poverilaca RK "Beograd", održanoj 4. oktobra prošle godine, trebalo je da se donese odluka o načinu sprovođenja stečaja, bankrotom ili reorganizacijom preduzeća. To nije učinjeno, pa prema tome još uvek nema zakonite odluke o tome na koji način da se sprovodi stečajni postupak. Za ovaj propust kriv je samo Trgovinski sud. Stečajni sudija Natalija Pejić- Kordić i posle naših upozorenja tokom poslednja dva meseca i dalje insistira da je sve urađeno po zakonu, iako činjenice to opovrgavaju. Kordićeva je napravila još jedan propust jer je 4. oktobra dozvolila pravo glasa i poveriocima koji imaju hipoteku, kao što je Beobanka, što zakon izričito zabranjuje, precizira Pavlović.

Izvor