Beograd - Štrajk prosvetnih radnika će se iz školskih klupa preneti na ulice ukoliko Vlada ostvari pretnju i počne da deli otkaze profesorima koji su potpuno obustavili nastavu. Miodrag Skrobonja, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da će u Beograd doći 20.000 članova Unije onog trenutka kada prvi štrajkač dobije otkaz.

- Jedina dobra stvar ove inspekcije jeste što će se ustanoviti koliki je tačan broj škola koje su potpuno obustavile nastavu. Onda ćemo da vidimo ko laže, a ko govori istinu. Vlada nam preti otkazima, ali mi im poručujemo da ćemo dovesti 20.000 naših članova u Beograd ispred Doma sindikata čim uruče prvi otkaz nekom štrajkaču - kategoričan je Skrobonja.

On naglašava da međunarodne konvencije, čiji smo i mi potpisnici, ne predviđaju da prosvetari moraju da održavaju minimum procesa rada u štrajku.

- Samo naš zakon o štrajku, koji predstavlja Miloševićevo nasleđe, predviđa minimum procesa rada. Nigde u svetu nije tako. Pa čak i kada postoji minimum radne obaveze u štrajku, onda sindikati treba da sednu i dogovore se sa Vladom koliki je taj minimum. Mi se nismo dogovarali. Taj zakon je iz 1996. godine i uopšte nije usklađen sa međunarodnim konvencijama o sindikalnim organizacijama - kaže Skrobonja.

U Ministarstvu prosvete, međutim, saznajemo da je "pretnja" inspekcijom u nekim školama urodila plodom. Naime, u Raškom i Rasinskom okrugu sve škole koje su potpuno obustavile nastavu posle posete inspekcije organizovale su nastavu sa časovima od 30 minuta.

- Konačan izveštaj prosvetne inspekcije može da se očekuje tek u ponedeljak. Inspekcija mora da obiđe 1.755 škola u Srbiji i tek kada završe taj posao znaćemo pravo stanje koliko škola štrajkuje, koliko je potpuno obustavilo nastavu i koliko njih je ispunilo mere da čas mora da traje 30 minuta - kažu u Ministarstvu prosvete.

Nove informacije

Beograd - Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije nastavlja štrajk i traži sastanak s premijerom Vojislavom Koštunicom.

Unija traži sastanak s premijerom kako bi bili rešeni problemi u obrazovnom sistemu i u saopštenju navodi da te probleme nisu sposobni da reše ministri prosvete, rada i finansija Slobodan Vuksanović, Slobodan Lalović i Mlađan Dinkić.

Prema podacima Ministarstva prosvete, nastava je obustavljena u 59 škola, dok predsednik Unije Miodrag Skrobonja tvrdi da štrajkuje 367 škola, od kojih je u 263 potpuno obustavljena nastava. Posle 10 dana protesta, postignut je dogovor o zahtevima prosvetara u vezi s visinom otpremnine za odlazak u penziju, ali ne i oko korekcije plata, koje bi, prema njihovom zahtevu, trebalo da prate inflaciju.

Plata profesora u školi je oko 22.000 dinara, nastavnika oko 18.000, a pomoćnog osoblja 8.000 dinara.