Blic, subota 28. 10. 2006.

Studenti sa Medicinskog, Stomatološkog i Filozofskog fakulteta prošetali su se juče beogradskim ulicama uzvikujući „Dole školarine“. Akademci su najavili da će im se uskoro pridružiti i kolege sa ostalih fakulteta u Srbiji i da neće odustati dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Studentska protestna šetnja počela je ispred Medicinskog fakulteta, a pridružile su im se kolege sa Stomatološkog fakulteta. Studenti su potom krenuli prema Filozofskom fakultetu, uzvikujući „Nemamo da platimo“, „125.000 za šta?“, „Mi nemamo ni za bicikl, a koja kola vi vozite?“, „Sprečimo pljačku“... Sa platoa ispred Filozofskog fakulteta studenti su poslali zajedničku poruku Vladi, Ministarstvu prosvete i upravama fakulteta.

- Vlada je, kao osnivač državnih fakulteta, preuzela zakonsku obavezu da obezbeđuje sredstva za izvođenje studija. Ona te obaveze ne ispunjava u dovoljnoj meri. Fakulteti treba da utvrde jasne kriterijume za određivanje visine školarina za usluge koje pružaju studentima. Ni ta obaveza nije ispunjena - poručili su ogorčeni studenti.

Marko Škrbić, student druge godine na Stomatološkom fakultetu kaže:

- Svi govore o prelasku na studiranje po Bolonjskoj deklaraciji, a niko neće da kaže da naši fakulteti nisu spremni da to urade - kaže Marko Škrbić.

Studenti su pozvali Aleksandra Kostića, dekana Filozofskog fakulteta, da se obrati okupljenima, ali on nije hteo da izađe iz zgrade. Akademci su se potom uputili prema Medicinskom fakultetu, jer su dobili obećanje da će ih primiti Bogdan Đuričić, dekan Medicinskog fakulteta. U povratku su se zaustavili ispred Ministarstva prosvete i sporta u Nemanjinoj 22, gde su povicima i zvižducima izrazili protest što Slobodan Vuksanović, ministar prosvete, nije podržao zahteve.

Visina školarina je, kako je to pre nekoliko dana saopštilo Ministarstvo, u nadležnosti svakog fakulteta posebno. Svi pokušaji „Blica“ da stupi u kontakt sa dekanima, bili su bezuspešni.


Više informacija

Sindikat obrazovanja ASI
Studentski protest 2006.
Web sajt studentskog protesta