PROTEST - Studenti BU revoltirani su visonom školarina na Beogradskom univezitetu, koje su ove godine povećane i za 80.000 dinara. Cene školarina na BU nesrazmerno su veće u odnosu na školarine ostalih državnih fakulteta u Srbiji.

img/wiki_up//protest20061027.jpg


Studenti su pokrenuli protest, zahtevajući od uprava fakulteta da ih snize, a od Ministarstva prosvete i Rektorata traže pomoć i razumevanje.

Studente posebno iritira to što njihovi dekani tvrde da je opravdano da za školarinu od 125.000 ili 240.000 dinara dobiju samo nastavu, vodu, grejanje i struju. Niko od njih ne pominje knjige, pribor za rad, žale se studenti.

- Za te pare mogli bi bar da nam kupe knjige, prošire čitaonicu, urede WC, kupe toalet papir i poneki sapun. Studenti arhitektonskog fakulteta plaćaju 240.000 dinara, a za taj novac ne dobijaju bukvalno ništa osim klupa, stolica i profesora. Toga nema nigde u svetu - kažu oni.

Za to vreme Vlada Srbije i fakulteti prebacuju odgovornost jedni na druge. Uprave fakulteta kažu da su tolike školarine neminovne jer im država ne daje dovoljno novca, a Ministarstvo prosvete tvrdi da nema dovoljno novca da poveća sledovanje iz budžeta za fakultete.

Jedan od zahteva studenata koji ovih dana protestuju, ali i ostalih studenata univerziteta u Srbiji, je da se sedmi stepen stručne spreme izjednači sa stepenom master, po Bolonjskoj deklaraciji. Na korak su do toga, s obzirom da je Rektorski savet „utvrdio princip" i saopštio da studenti koji su dobili, ili će dobiti, VII-1 stepen mogu automatski da dobiju titulu master jer su „studije po ranijem sistemu nosile veće opterećenje nego ove studije po novom sistemu".

img/wiki_up//20061030-24sata.jpg


Izvor


Više informacija

Sindikat obrazovanja ASI
Studentski protest 2006.
Web sajt studentskog protesta