Beograd - Na sastanku sindikata prosvetnih radnika i resornih ministarstava prosvete, finansija i rada nije postignut nikakav dogovor, tvrde u Uniji sindikata prosvetnih radnika, koja je od početka školske godine u štrajku.

Miodrag Skrobonja, predsednik Unije, kaže za Kurir da je sastanak bio čist marketinški potez Vlade.

- Oni su samo hteli da se slikaju sa predstavnicima svih sindikata prosvetnih radnika. Nikakav dogovor nije ni mogao da se napravi. Pa, ministar finansija Mlađan Dinkić je samo došao na početak sastanka da se slika i odmah otišao. Nije uopšte prisustvovao sastanku. Ovim je Vlada htela da vrati u život ostala dva sindikata koja su pristala na kolektivni ugovor - kaže Skrobonja.

On je rekao da će 25.000 radnika, članova Unije, nastaviti proteste sve dok se ne ispune zahtevi koji se tiču kolektivnog ugovora, povećanja otpremnina za odlazak u penziju, uvođenje platnih razrednih sistema i realnog povećanja zarada.

Na sastanku sa resornim ministarstvima bili su predstavnici Samostalnog sindikata obrazovanja, Sindikat obrazovanja "Nezavisnost" i Unija sindikata prosvetnih radnika. Tema razgovora je bio dogovor za cenu rada u 2006. godini.


Nove informacije: Unija sindikata prosvetnih radnika nastavlja štrajk

Bwobrad / Novi Sad - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije nastavila je štrajk, a u svim školama poštuje se minimum rada i časovi traju po 30 minuta, pošto, kako tvrde u ovom sindikatu, nijedan od zahteva do sada nije ispunjen. Prema podacima ovog sindikata, sve je više škola koje ulaze u štrajk, a juče se protestima pridružila i Deseta beogradska gimnazija, tako da trenutno samo tri gimnazije u prestonici ne štrajkuju. Prema podacima ovog sindikata, na području Novog Sada je u zakonskom štrajku ukupno 35 škola, a štrajkačko rukovodstvo će se sastati tokom vikenda, kako bi donelo odluku o sudbini protesta.

-Dokazaćemo javnosti da su naši zahtevi opravdani i da su nas druga dva sindikata izdala. Pokazaćemo i članovima tih sindikata ko zaista predstavlja zaposlene u obrazovanju, a ko radi kao produžena ruka vlasti - izjavio je predsednik SPRV-a Miodrag Protić.

Članovi Unije ističu da su uvereni da će njihov štrajk uspeti jer je ministar prosvete na njihovoj strani.
- Ministar je izrazio zadovoljstvo jer su "škole ušle u zakonski štrajk od 30 minuta". Time je ministar praktično postao organizator štrajka. On je u stanju i da prekrši zakon samo da bi nam pomogao da štrajkujemo po zakonu, jer je on u stvari na našoj strani - kažu prosvetari.

U Uniji demantuju zvanična saopštenja Vlade Srbije i druga dva prosvetna sindikata o pregovorima oko cene rada za 2006. godinu i tvrde da pregovora nije ni bilo. Protić kaže da su se resorni ministri i čelnici Sindikata obrazovanja i "Nezavisnosti" sastali samo da bi se slikali, bez bilo kakvog suštinskog razgovora o položaju zaposlenih u obrazovanju. Podružnice Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine u osnovnim i srednjim školama nastavljaju štrajk u skladu sa zakonskim odredbama.