Novi Pazar - Udruženi sindikati Novog Pazara sledećeg četvrtka na ulici će održati protest u znak podrške radnicima preduzeća Vojin Popović koji štrajkuju glađu, rekao je Radiša Biorac, predsednik novopazarskog ASNS. Biorac kaže da će protestom još jednom državnim organima skrenuti pažnju na tešku situaciju i u drugim državnim preduzećima, na sve veći broj nezaposlenih u ovom gradu i višemesečno kašnjenje plata u javnim preduzećima čiji je osnivač opština Novi Pazar.

- U nezavidnom položaju su sva preduzeća, posebno u Fabrici obuće Ras, gde će se za dva meseca navršiti pet godina od uvođenja stečaja, kao i u Građevinskom preduzeću Kablar koje je u stečaju od februara 2004. godine - kaže Biorac.

Štrajkačima u preduzeću Vojin Popović svakodnevno stiže podrška sindikata drugih preduzeća i nevladinih organizacija da istraju u svojim zahtevima. Tridesetak radnika je u štrajku glađu od 10. aprila i, kako kažu, neće odustati do ispunjenja pet zahteva - podnošenje plana reorganizacije i izlazak iz stečaja, objedinjavanje stečaja na nivou holdinga, vraćanje radnika na posao, angažovanje Udruženja manjinskih akcionara iz Beograda i poštena aukcijska podrška.

Podršku radnicima u Vojinu Popoviću uputila je i novopazarska DS koja poziva državne organe, lokalnu samoupravu i stečajne poverioce da aktivno učestvuju u rešavanju problema, sprečavaju uništavanje ovog privrednog giganta, te da ne dozvole lokalnim tajkunima da za male pare dođu do njegove imovine.

Izvor