Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" najavio je da će obavestiti sve instance vlasti o nezadovoljstvu ovog sindikata zbog njihovog isključivanja iz procesa preuzimanja osnivačkih prava nad zdravstvenim ustanovama primarne zdravstvene zaštite.

Kao jedan od najočiglednijih primera isključivanja ovog sindikata iz odlučivanja o najbitnijim pitanjima za njihove članove, ali i pacijente, Sindikat "Nezavisnost" navodi primer niškog Doma zdravlja, u kome, kako se navodi, u poslednje dve godine nije bilo nikakve komunikacije s rukovodstvom ove ustanove.

- Na pismo koje smo pre nekoliko nedelja uputili Ministarstvu zdravlja, gradonačelniku Smiljku Kostiću, predsedniku Skupštine grada Goranu Iliću, čelniku i članovima UO Doma zdravlja Niš i direktorki ove ustanove Mirjani Milovanović, još ni od koga nismo dobili nikakav odgovor. Umesto toga, naši članovi se na radnim mestima šikaniraju, a rukovodstvo Doma zdravlja pokušava da oslabi našu organizaciju osnivanjem sindikata medicinskih sestara i nemedicinskog osoblja, što je protivzakonito - navodi Bojan Cekić, predsednik Sindikata "Nezavisnost" niškog Doma zdravlja.

KOD DIREKTORKE MILOM ILI SILOM

- Pošto duže od godinu dana nismo uspeli da stupimo u kontakt sa direktorkom Doma zdravlja, koja nije s nama razgovarala čak ni kada smo najavili štrajk, u toku naredne nedelje ćemo u njen kabinet ući milom ili silom - rekao je predsednik sindikata "Nezavisnost " Doma zdravlja Niš Bojan Cekić.


Prema Cekićevim rečima, zbog toga što je ovaj sindikat ukazivao na zakonske nepravilnosti u Domu zdravlja, rukovodstvo ove ustanove sprovodi niz pritisaka na njihove aktiviste, odbijajući čak i da sindikatu odgovori na zahtev za priznavanje reprezentativnosti, iako među zaposlenima imaju više od 900 članova.

Sindikalisti podsećaju na činjenicu da je Gradska skupština još 11. decembra prošle godine donela odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad Domom zdravlja, ali i da je posle te odluke formiran tročlani umesto petočlani privremeni Upravni odbor i navode da je zakonska obaveza da UO ima pet članova, tri koja predstavljaju osnivača i dva iz ustanove, a sve njih imenuje Skupština grada. Ukazuje se i na zakonsku odredbu da direktor može biti u statusu v. d. najviše šest meseci.

- Upravni odbor je bio dužan da u roku od 15 dana posle odluke Skupštine grada donese Statut Doma zdravlja što ni do danas nije učinjeno, a čime je onemogućeno imenovanje organa upravljanja po zakonu - kaže Cekić, napominjući da sindikati nisu bili uključeni u izradu nacrta Statuta.

On je istakao i da je Upravni odbor već doneo veliki broj nelegitimnih odluka, uključujući i odluke o nabavci opreme višemilionske vrednosti i napomenuo da je predstavnicima sindikata "u potpunosti uskraćeno zakonsko pravo na informacije o finansijskom poslovanju, broju zaposlenih ili zapošljavanju novih radnika".

Izvor