Čačak - Posle sporazuma koji su postigli Aktiv direktora srednjih škola i Sindikat obrazovanja "Čačak", danas u svih šest čačanskih srednjih škola je počela nastava. Osim šest srednjih škola koje su tokom poslednjih petnaest dana bile dosledne u stavu da je jedini način da se vlast prisili na pregovore oko usklađivanja cene rada sa stopom inflacije, od danas su počele da rade i OŠ "Milica Pavlović", OŠ "Ratko Mitrović", Osnovna muzička škola " Dr Vojislav Vučković" i članovi Sindikata obrazovanja "Čačak" u OŠ "Sveti Sava", koji su bili u potpunoj obustavi rada.

Povodom početka nastave saopštenjem za javnost se oglasio Sindikat obrazovanja "Čačak", čiji članovi ističu da se ovaj sindikat, kao i Unija sindikata prosvetnih radnika od svog osnivanja nisu isključivo borili za novac, kako to neki žele da prikažu u javnosti već, za poštovanje načela koja karakterišu jedno civilizovano i uređeno društvo.

- Tako je bilo u doba Jove Todorovića, kada smo hteli dostojanstven život u državi koja je ponižavala svaki intelektualni rad, zbog čega je na desetine hiljada najboljih naših diplomaca, magistara i doktora nauka otišlo u inostranstvo. Tako je bilo za vreme Gaše Kneževića, koji je tvrdio da je "prosveta eksperiment uživo". Tako je i danas, u doba kad hoće da nas otpuštaju sa 30 - 90 evra otpremnine po godini staža, sa jednom i po platom prilikom odlaska u penziju i kad školama oduzimaju sva sredstva za život, osim osnovnih materijalnih troškova i primanja. Borili smo se da izdvajanja za prosvetu iz budžeta budu, kao i svuda u Evropi, od 6 do 8 odsto, a ne 3,2 procenta, kako je sada. Borili smo se za naše đake, da u budućoj Srbiji, kad završe škole, ne ostaju bez posla, nego da budu ugledni građani - navodi se u saopštenju SOČ.

Članovi ovog sindikata ističu da su se na početak nastave odlučili isključivo zbog dobrobiti učenika, ali da uprkos činjenici da njihovi zahtevi nisu ispunjeni iz štrajka ne izlaze poraženi, jer su javnosti ukazali na probleme sa kojima se suočava srpsko obrazovanje, a učenicima i njihovim roditeljima da se preko nepravde ne može ćutke prelaziti.

- Još uvek ne funkcioniše Nacionalni prosvetni savet, koji je, po Zakonu o osnovama obrazovanja, trebalo da se našim školstvom bavi još od septembra 2004.godine. Ne postoji ozbiljna strategija za razvoj obrazovanja. U reformama nastavnih planova i programa se improvizuje bez javne rasprave. Ministri samovoljno uvode nove predmete, dodatno opterećuju đake, ispostavljaju školama zahteve
koji nisu stručno zasnovani, dodaju u Sindikatu obrazovanja "Čačak".

Vuksanović: Štrajkačima možda manje plate
Beograd - Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović izjavio je u subotu da je sa sindikatima prosvete dogovoreno potpisivanje kolektivnih ugovora i da se čeka samo saglasnost Vlade Srbije. Vuksanović je za televiziju BK rekao da o nadoknađivanju nastave u školama koje su štrajkovale treba da odlučuju direktori tih škola. "O tome treba da razmišljaju i roditelji, a naravno razmišljaće i nadležni organi. Ja nisam nadležan za tu vrstu poslova, ja moram da pratim zakon", rekao je Vuksanović. Prema njegovim rečima, profesorima koji su držali skraćene časove u školama koje su bile u štrajku, mogla bi da bude umanjena plata.


Nove informacije (20. 9) Čačanske škole nadoknađuju izgubljene časove

Beograd - Iako je u osnovnim i srednjim školama u Čačku juče počela nastava, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštava da zaposleni u ovim školama nisu prekinuli štrajk, već su se na ovaj korak odlučili kako bi ministru prosvete pokazali "koliko je besmisleno raditi prema Zakonu o štrajku".

U čačanskim školama časovi traju po 45 minuta, ali je u okviru tog vremena 15 minuta odvojeno za nadoknađivanje izgubljenog gradiva. Prema rečima Dragana Matijevića, člana predsedništva Unije, da bi nadoknadili 12 izgubljenih radnih dana, škole će na ovaj način raditi osam nedelja, nakon čega će preći na minimum procesa rada. On kaže da "Vladu Srbije interesuje samo forma držanja časa, a ne kvalitet nastave" i navodi da su čačanski prosvetari "primenili ovu formulu da bi zaštitili obrazovanje, ali i da bi ispunili svoje zahteve".

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Miodrag Skrobonja kaže za Danas da svih 375 osnovnih i srednjih škola ostaje u štrajku i da taj sindikat još uvek čeka odgovor premijera Vojislava Koštunice, od koga su u četvrtak zatražili da ih primi. Unija je zatražila i sastanak sa ministrom za rad i zapošljavanje Slobodanom Lalovićem, koji bi trebalo da prosvetarima objasni kako kolektivni ugovor mogu da potpišu Sindikat obrazovanja Srbije i GSPRS Nezavisnost, bez saglasnosti trećeg sindikata. Prema Skrobonjinim rečima, sa Lalovićem bi trebalo da se "raščisti i pitanje reprezentativnosti", s obzirom na to da Unija ima sudsku odluku iz 2003. godine da je reprezentativan sindikat. Skrobonja je ponovio da pitanje reprezentativnosti za Uniju nije sporno i da će oni dokazati koliko taj sindikat ima članova, ali tek po završetku štrajka. Škole su juče počele da dostavljaju Ministarstvu prosvete plan nadokande izgubljenih časova, a očekuje se da tu obavezu ispoštuju svi direktori do kraja nedelje.


Nove informacije (21. 9)_ Pošto su videli da štrajk posustaje, vlada i prosvetna inspekcija su se kao lešinari uštremili na štrajkače. Očekuje se odmazda.

Beograd - Model po kome škole u Čačku nadoknađuju izgubljene nastavne dane nije moguć, niti je dozvoljen. Formula da se u okviru časa od 45 minuta, 15 minuta izdvaja za nadoknadu izgubljenih nastavnih dana ne postoji. Sačekaćemo do petka da školske uprave dostave Ministarstvu prosvete spisak škola i način na koji će nadoknaditi izgubljene časove i nakon toga ćemo reagovati - izjavio je za Danas Bogoljub Lazarević, načelnik Republičke prosvetne inspekcije.

On podseća da je Ministarstvo prosvete uputilo svim školama dopis u kome ih je obavestilo da je prema propisima nadoknađivanje izgubljenih radnih dana obavezno i to na sledeće načine: organizovanjem nastavnih subota, skraćivanjem predviđenih školskih raspusta ili produžavanjem radne godine, kako bi bilo izbegnuto povećano opterećenje učenika.

- Zakon o štrajku predviđa mogućnost da se poštuje minimum procesa rada, odnosno da školski čas traje 30 minuta i to prosvetnim radnicima niko ne brani. Ali, ne može se reći da će kroz 15 minuta biti nadoknađeno ono što je danima propuštano. Formula koju oni primenjuju - da minute pretvaraju u sate, a sate u dane ne postoji - izričit je Lazarević.

Komentarišući najavu čačanskih prosvetara da će, nakon osam nedelja, kada po njihovoj računici nadoknade izgubljene nastavne dane, preći na minimum procesa rada, Lazarević napominje da su po zakonu dužni da štrajk najave najkasnije deset dana pre početka. Lazarević nije precizirao koje mere bi Ministarstvo prosvete moglo da preduzme protiv prosvetnih radnika, ukoliko do petka ne dostave plan nadoknade na način koji je predviđen zakonom. Na pitanje ko će snositi sankcije, Lazarević je odgovorio da su direktori škola odgovorni za realizaciju nastave na način predviđen zakonom i školskim kalendarom.

Potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Nebojša Ognjenović, međutim, tvrdi da zakonom nije precizirano na koji način izgubljene časove treba nadoknaditi, već kaže da o tome odlučuju škole. On je rekao da za vreme štrajka nema nadoknade izgubljenih nastavnih dana. Za danas je zakazana sednica Predsedništva Unije, na kojoj će biti reči o daljim koracima. Ognjenović podseća da je taj sindikat zatražio sastanak sa ministrom za rad i zapošljavanje Slobodanom Lalovićem, na kome bi Unija trebalo da dobije odgovor zašto kolektivni ugovor, koji će u četvrtak najverovatnije potpisati Sindikat obrazovanja Srbije i GSPRS Nezavisnost, mora da važi i za treći sindikat, odnosno za sve prosvetne radnike.

Forum beogradskih gimnazija sopštio je da bi danas u štrajk trebalo da stupi i Zemunska gimnazija. Od 19 članica Foruma, trenutno štrajkuju zaposleni u 12 gimnazija.