Prioriteti Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja biće okončanje procesa privatizacije društvenih preduzeća do kraja iduće godine, povećanje zaposlenosti, veći izvoz, ravnomerni regionalni razvoj, kao i poboljšanje strukturalnih reformi i razvoj turizma, najavio je juče Mlađan Dinkić, "ministar".

Dinkić je, na prvoj konferenciji za novinare novoformiranog ministarstva u Vladi Srbije, rekao je da će do kraja juna će biti precizirano do kada treba da se privatizuje preostalih 1.250 preduzeća koja su u društvenom vlasništvu. Strategija privatizacije javnih preduzeća, po njegovim rečima trebalo bi da utvrditi Vlada Srbije.
- Tender za privatizaciju NIS-a mogao da bude raspisan u oktobru ili septembru, dok se usvajanje strategije privatizacije ovog javnog preduzeća očekuje u junu. Postignut je konsenzus, da prva faza prodaje bude 25 odsto akcija kompanije u paketu.
- Ne razmišlja se o privatizaciji aerodroma, već samo „Jat ervejza „-a i „Jat tehnike“ - rekao je on i dodao da postoji interesovanje stranih kompanija, ali da će „Jat ervejz“ kupiti onaj ko pobedi na tenderu. Dinkić je rekao da se do kraja godine očekuje i okončanje procesa privatizacije DDOR-a, a da o „Dunav osiguranju“ i „Komercijalnoj banci“ još uvek nije razgovarano. Model privatizacije „Geneks hotela“, biće određen i čim budu završeni godišnji odmori.
Naredne godine bi, prema njegovim rečima, trebalo da budu podeljene akcije državnih preduzeća svima koji ih dosad nisu dobili u procesu privatizacije.
- Svim punoletnim građanima koji nisu dobili akcije biće podeljeno 15 odsto od vrednosti NIS-a i „Jata“ - rekao je Dinkić.
U narednih pet godina trebalo bi da se prepolovi broj nezaposlenih u Srbiji, kojih ima oko sedamsto hiljada.
- Stopa nezaposlenosti je prošle godine iznosila 21,6 odsto, a cilj je da bude do 12 odsto - kazao je Dinkić.

Nema preregistracije
Dinkić je kategorički naglasio da se preregistracija vozila sa crnogorskim tablicama neće desiti jer bi to bilo kršenje zakona.
- Po poslednji put kažem, ne dolazi u obzir bilo kakva preregistracija automobila sa crnogorskim tablicama - naglasio je ministar.
Na pitanje da li postoji mogućnost da se u Vladi postigne politički konsenzus oko tog pitanja, Dinkić je odgovorio da „nema politike kada je zakon u pitanju“. Ministar je napomenuo da je pitanje preregistracije vozila sa crnogorskim tablicama stvar ekonomije jer je zakonom predviđeno da se mogu voziti polovni automobili samo sa ekološkim motorima tipa „evro 3“, sa smanjenom emisijom štetnih gasova.

Izvor