Najava serije istraga protiv nemačke policije zbog prekoračenja ovlašćenja i masivnog kršenja ljudskih prava u više od hiljadu slučajeva

Advokati žrtava takozvanih preventivno-bezbednosnih akcija, sprovedenih uoči i za vreme prošlonedeljnog samita G-8, u Hajligendamu, pripremaju tužbe protiv specijalne nemačke policije i njihovih nalogodavaca – zbog prekoračenja ovlašćenja, povrede ličnih sloboda i masovnog kršenja ljudskih prava, u najmanje hiljadu slučajeva.

Nadležni šefovi resora u Ministarstvu unutrašnjih poslova, uključujući i ministra Volfganga Šojblea, odgovaraće, po svoj prilici, pred specijalnom istražnom komisijom. Zeleni su najavili podnošenje zahteva u Bundestagu. Socijaldemokrati i levica Oskara Lafontena obećali su da će podržati taj zahtev.

Optužbe su usmerene protiv čuvara reda koji su obezbeđivali skup lidera sedam najrazvijenijih država zapada i Rusije. Uz „klasične” prestupe, ponižavanja, prebijanja, naprasnog lišavanja slobode zatečenih lica, policija se tereti da se svesno oglušila o zakonik službe.

Najteža optužba – kršenje Ustava – stavlja se, koje li ironije, na teret onima koji bi trebalo da se brinu o njegovom poštovanju – pripadnicima službe za zaštitu ustavnosti.

Geza kao Gvantanamo

Najviše optužbi podignuto je u vezi sa hapšenjem „potencijalno militantnih” demonstranata, njihovim smeštajem u provizorne zatvore „Geza” (od nemačke reči „Gefangenensammelstellen” – sabirna mesta za okupljanje zatvorenika).

Prema policijskom zakonu pokrajine Meklenburg–Prednja Pomeranija, preventivno zadržavanje, do deset dana, moguće je primeniti na osobe za koje se sumnja da pripremaju nedozvoljenu radnju, ili predstavljaju opasnost po javnu bezbednost. Ali, način na koji je zakon sprovođen u suprotnosti je sa načelima demokratije: „Tretman paušalno osumnjičenih uporediv je sa policijskom praksom u istočnoj Turskoj, koju, uzgred, nemačka vlada redovno kritikuje, ako se povede reč o integracijama te zemlje u EU”, istakao je berlinski advokat Senke Hilbrans.

Prema izjavama očevidaca, policija je hapsila svakoga ko nije odgovarao liku bezazlenog prolaznika. Tako je uhapšena grupa od dvadesetak belgijskih biciklista, neobaveštenih o održavanju samita. Proglašeni su – lukavo prerušenim, militantnim demonstrantima... Poljski novinar Kamil M., akreditovani izveštač „Mond diplomatika”, izazvao je podozrenje kada su u njegovom prtljagu otkriveni crna majica i tamne naočari. Pokazujući novinarsku akreditaciju, Kamil je pokušao da objasni da je – nonkonformista. „Aha, ti si non... ili šta?”, upitao je policajac. Šamari, lisice, stajanje u položaju „mirno”, sve dok se nije onesvestio.

Lica lišena slobode završavala su, bez dalje provere, u žičanim kavezima zatvora „Geza”. Zbog sličnosti sa originalom, nazvani su – mali Gvantanamo. I podudarnosti druge vrste opravdavaju nadimak: za vreme zatočeništva nije dozvoljavan kontakt sa pravobraniocima, porodice nisu bile obaveštene o hapšenju...

Mračni ustavobranitelji

„U 90 do 95 odsto slučajeva zatočenici su bili prolaznici koji nisu bili u dodiru sa demonstrantima”, tvrdi advokat Hilbrans. Udruženje Republikanskih advokata RAV nadovezalo se na izjavu, ističući da su u pripremi tužbe u ime 1.146 nevinih zatočenika, koji su pri hapšenju pretrpeli povrede.

Zajedno sa Udruženjem za hitnu pravnu pomoć, RAV pretpostavlja: „Broj žrtava policijskog nasilja za vreme održavanja samita, koje se nisu usudile da zatraže pravnu satisfakciju, izvesno je daleko veći... Strah od mračnih ustavobranitelja čini svoje.”
Čemu su zaštitnici Ustava kadri čak i u državi poput Nemačke, okrenutoj demokratskim načelima i praksi, potvrđuje slučaj koji, istini na volju, nije bio u vezi sa merama obezbeđenja samita. Ministar unutrašnjih poslova pokrajine Saksonije Albreht Butolo juče je potvrdio da su pripadnici ustavobranitelja vršili nedozvoljeni pritisak na lokalne novinare, koji su razotkrili spregu tajne policije, ustavobranitelja i u Saksoniji rasprostranjene, kalabrijske mafije Ndragenta. Autorima tekstova prećeno je smrću, ili montiranim sudskim procesima.

Izvor