BEOGRAD - Ministar za rad i socijalnu politiku, Rasim Ljajić, rekao je juče, na sastanku sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije, da će ubuduće model rešavanja problema zaposlenih biti stalni dijalog sa socijalnim partnerima.

- Nijedan zakon neće ići u Skupštinu dok ne prođe Socijalno-ekonomski savet i ne bude izložen javnoj raspravi. Što se kolektivnih ugovora tiče, vezane su nam ruke jer se tu radi o dogovoru sindikata i poslodavaca. Ministarstvo i sindikati nisu dve suprotstavljene strane zato što radimo na istom poslu - rekao je Ljajić.

On je najavio da će se uskoro krenuti sa pripremama za izmenu Zakona o radu, kao i izmena Zakona o penzijsko - invalidskom osiguranju.
- Ministarstvo za rad i socijalnu politiku posvetiće u narednom periodu veću pažnju zaštiti i bezbednosti na radu i pojačati rad inspekcije. Očekuje nas neophodna i efikasna reforma penzijsko-invalidskog sistema jer i vojni penzioneri postaju naša briga. Spremamo izmene i dopune Zakona za penzijsko i invalidsko osiguranje, ali ne verujem da će one biti u skupštinskoj proceduri do kraja godine. U sledećoj godini trebalo bi da se usvoji zakon o štrajku - istakao je Ljajić.

Ljubisav Orbović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, istakao je da kolektivni ugovori ne postoje.
- Tražimo da se to pitanje reši dijalogom. Ukoliko na taj način ne budemo rešili problem spremni smo da počnemo proteste. Napomenuli smo ministru Ljajiću da inspekcijske službe slabo funkcionišu i da je to, takođe, jedno bitno pitanje - rekao je Orbović.

Izvor