BEOGRAD - Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije juče su najavili da će uskoro pokrenuti pitanje privatizacione mafije i zatražili razgovor sa premijerom Vojislavom Koštunicom o daljem procesu privatizacije, ali su saopštili i svoje zahteve. Dragan Zarubica, potpredsednik SSSS, rekao je da su u vrhu, države i vlade, pojedini ministri i savetnici umešani u mnoge afere vezane za privatizaciju i da je ona do sada najviše pogodila radnike.

Oni traže da se rok za završetak privatizacije produži, jer bi privatizacija preostalih preduzeća na brzinu i kroz stečaj bila isključivo na štetu zaposlenih. Sindikalci zahtevaju i da država poštuje sopstvenu strategiju privrednog razvoja i privatizacije javnih preduzeća čiji su osnivači lokalne samouprave. Oni smatraju i da bi sindikat trebalo da učestvuje u Komisiji za privatizaciju i restrukturiranje javnih preduzeća.

Među zahtevima sindikalaca nalazi se i javno utvrđivanje tržišne vrednosti kapitala i stroga kontrola trošenja privatizacionih prihoda, zatim donošenje novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, oštra kontrola privatizacije od strane nezavisnog tela, a ne Agencije za privatizaciju. Oni se zalažu i da svi punoletni, a ne samo zaposleni građani dobiju besplatne akcije. Takođe, traže i da se iz privatizacije izuzmu imovina sindikata i radnička odmarališta.
- U Srbiji ne postoji Opšti kolektivni ugovor, niti granski kolektivni ugovor, a i ove pojedinačne uništavaju. Tražićemo da se potpiše opšti kolektivni ugovor sa Unijom poslodavaca, a ako oni nisu spremni tražićemo da se promeni zakon, pa neka potpisuje neko drugi. Građani Srbije ne treba da protestuju, već da se dogovaramo, ali ako ne bude išlo vraćamo se na ulice. Međutim, to se neće obiti o glavu Uniji poslodavaca, već vladi - izjavio je LJubisav Orbović, potpredsednik SSSS.

Savez samostalnih sindikata počeo je da formira štrajkački fond, koji neki granski sindikati već imaju, a koje će se koristiti za tehničku podršku protestima, a sa trenutnim sredstvima mogli bi da izvedu nekoliko stotina hiljada ljudi nekoliko dana na ulicu.

Izvor