Babušnica - Krajem juna 290 radnika fabrike Prvi maj standard u Babušnici ostalo je bez posla i poslati su na Tržište rada, jer je većinski vlasnik nemačka firma Lego, odlučio da pokrene likvidacioni postupak.
- Želimo da radnici, koji su do kraja juna radili u fabrici ostvare sva svoja prava. Inače, do skora smo imali dosta posla i primali redovno platu, ali se posle promene proizvodnog programa i prelaska sa muške na žensku konfekciju, situacija promenila, što je najverovatnije uticalo na odluku novog vlasnika da pokrene likvidaciju fabrike. Većinski vlasnik je redovno izmirivao svoje obaveze i prema državi i prema radnicima - izjavio je Ivica Adamović, likvidacioni upravnik.
Pošto je ovakav potez vlasnika fabrike, koja je uspešno radila, iznenadio sve u Babušnici, radnici među kojima ima i dosta bračnih parova, zatražili su pomoć lokalne samouprave. Predsednik opštine Babušnica Miroljub Jovanović kaže da su razgovarali sa likvidacionim upravnikom i radnicima u nastojanju da se pronađe najbolje rešenje.
- Zaista smo bili neprijatno iznenađeni što je jedna uspešna fabrika zatvorena. Cilj nam je da radnicima pomognemo koliko možemo. Najvažnije je što su se likvidacioni upravnik i Nacionalna služba za zapošljavanje dogovorili da radnike ranije prijave, kako bi mogli da overe svoje zdravstvene knjižice. Bez obzira na likvidaciju, očekujemo da fabrika ubrzo bude prodata, jer ima zainteresovanih kupaca i iz inostranstva - tvrdi Jovanović.
Bračni par Momčilov, Pera i Ljiljana, bili su zatečeni-zatvorena fabrika a oni ostali bez posla. Pera, brigadir u fabrici, ima 23 godine radnog staža, a njegova supruga sedam godina.
"Teško nam je pala ova odluka i ne znamo šta ćemo dalje. Plate smo redovno primali, živeli smo od svog posla, a sada smo prinuđeni da živimo od tuđe pomoći ili tražimo novi posao", kažu Momčilovi.
U ovoj fabrici osim likvidacionog upravnika od 1. jula rade samo još četiri portira i četiri radnika koja sređuju dokumentaciju za likvidaciju preduzeća.

Vlasnik pokupio mašine

- Većinski vlasnik je iz fabrike odvezao 24 mašine, koje su bile pozajmljene kada smo počeli da radimo ženski program. Ostale mašine i oprema ostaće u fabrici sve dok se ne završi likvidacioni postupak. Mi ćemo se potruditi da se taj posao što pre okonča, najkasnije za 90 dana, kako bi fabrika mogla da bude ponuđena na prodaju, kaže Ivica Adonović, likvidacioni upravnik.

Izvor