Beograd — Predstavnici Samostalnog sindikata povodom Dana rudara saopštili da je materijalni i socijalni položaj rudara izuzetno težak.

Povodom Dana rudara, 6. avgusta, predstavnici sindikata i rudari su na konferenciji za novinare naglasili da se plate u rudnicima kreću između 20.000 i 30.000 dinara i da su uslovi rada izuzetno loši, posebno u rudnicima koji još nisu privatizovani. Prema rečima rudara iz Majdanpeka, Trepče i Bora, oprema u rudnicima nije kupovana decenijama, a rudnici rade u tri smene.

Slavko Aković, predsednik sindikata rudnika "Rudnik" iz Gornjeg Milanovca, prvog privatizovanog srpskog rudnika, rekao je da je uloženo dosta novca u nabavku opreme u tom rudniku, ali da će se sindikat boriti za povećenja plate koja, u proseku, iznosi oko 250 evra.

Prema rečima Akovića, činjenica je da država najmanje misli o rudarima jer veliki problem predstavlja dužina radnog staža.

"Mi u rudniku imamo desetak ljudi koji imaju više od 43 godina radnog staža, a ne mogu da odu u penziju zbog godina starosti", rekao je Aković i dodao da rudari očekuju rešenje tog problema.

Sindikat Rembasa insistiraće na planu Strategije

Prema rečima predsednika Sindikata JP "Resavica" Rake Miletića ovogodišnji 6. avgust rudari dočekuju zabrinuti za svoju budućnost pre svega zbog predstojeće privatizacije rudnika, pošto je Strategijom privatizacije predviđeno da od 4.000 zaposlenih njih oko 1.700 ostane bez posla.

Predsednik sindikara najvećeg rudnika uglja s jamskim kopom u Srbiji ističe i da će konačnu odluku o samoj privatizaciji rudnika doneti Vlada Srbije i da će rudari istrajati na tome, kako je predviđeno Strategijom, da svi koji ostanu bez posla kao otpremnine po godini radnog staža dobiju tri prosečne bruto plate u Srbiji, što je oko 110. 000 dinara.

Izvor