KRAGUJEVAC - Trgovina sa sudbinom 4.500 „Zastavinih“ radnika ulazi u završnu fazu. Vlada preko ministra za ekonomiju Mlađana Dinkića nudi otpremnine i ukidanje projekta „Zastava zapošljavanje i obrazovanje“, a sindikat produžetak postojanja ZZO, radna mesta ili otpremnine od 300 evra po godini staža. Ko će u toj trgovini da pobedi trebalo bi da se zna krajem ovog meseca.

- Svakog trenutka stižu nam nove informacije. Posle sastanka sa ministrom Dinkićem dobili smo vest da je rok za izjašnjavanje radnika koji su pre šest godina proglašeni tehnološkim viškom prolongiran do 24, a ne do 27. avgusta - izjavio je Goran Milić, predsednik sindikata metalaca posle sastanka koji je prekjuče održan u Vladi Srbije.
Do 27. avgusta biće otkucana rešenja o otkazu za one radnike koji se do navedenog roka izjasne za sporazumni raskid radnog odnosa. Posle toga vlada planira da 31. avgusta ugasi ZZO.

- Dinkić je popustio i ponudio 250 evra po godini staža na ime otpremnine. Mi tom ponudom nismo zadovoljni. Oni koji imaju manje godina staža oštećeni su novim predlogom mera. Tražimo produženje sporazuma sve dok se ne bude zbrinuo i poslednji radnik. Ne tražimo milostinju već radna mesta - kaže Milić.

Sindikalci ne odustaju od svojih stavova i za 20. avgust najavljuju okupljanje radnika ZZO i njihovih porodica.
- Posle toga planiramo blokadu autoputa. Zatim slede protesti u Kragujevcu i pred zgradom Vlade Srbije. Od danas smo u vanrednom stanju i stalnom zasedanju - rekao je predsednik sindikata metalaca Kragujevca.

Pred starom upravnom zgradom i juče se okupilo više stotina radnika, pristalica Radničkog otpora, koji zahtevaju isplatu razlika zarada koje im „Zastava“ duguje i povratak u fabriku. Samo stotinak metara dalje nalazi se fantomski buvljak koji je gradska vlast privremeno postavila u „gornjem delu korita reke Lepenice“, a većina onih koji tu rade su bivši „Zastavini“ radnici, koje je država pre šest godina oterala iz fabričkih hala.

- Radim sve što stignem. Imam 30 godina radnog staža i 55 godina. Ovo što vlada nudi je milostinja. Otpremnine su one koji su dobijali državni činovnici, radnici Telekoma i drugi miljenici vlade. Ko će mene u ovim godinama da primi? Država nam nije platila ni dug na ime zarada od 1997. godine - kaže Dragan Mirović, radnik iz Knića, nekada zaposlen u Fabrici automobila.

Mališa Matić iz Stanova ima 26 godina staža.
- Radim po principu „kičma-trans“. Ne stidim se bilo kakvog fizičkog posla jer jedino takav posao može i da se nađe. Poklanjam Dinkiću tih četiri-pet hiljada evra pa nek on sam pokrene od toga biznis - kaže Matić.

Gordana Kostić je zajedno sa mužem isterana iz „Zastave“ pre šest godina.
- On je na birou, ja na ZZO. Živimo od te bedne crkavice, pokušavamo negde nešto da radimo. I Vlahović i Đelić su nam pre šest godina obećavali nove fabrike i posao. Od toga su ostala samo obećanja - kaže Gordana Kostić.


OTIŠLO 5.000 RADNIKA

Magla obećanja Sindikalci demantuju navode ministra Dinkića da je do sada za ZZO uloženo sto miliona evra. Sa evidencije ovog društva otišlo je do sada više od 5.000 radnika. Obećanje DOS-ove vlade da će Kragujevac procvetati i dobiti nove fabrike, između ostalog i fabriku duvana, bile su obična magla. Od 11.000 radnika koliko je zaposleno u proteklih šest godina u Kragujevcu skoro da i nema bivših „Zastavinih“ radnika.

Izvor