LESKOVAC/DONJE STOPANJE - Radnici „Navip-plantaže“ AD najavili su da neće dozvoliti odvoženje nijedne jabuke sa plantaža, ako se rukovodstvo ovog preduzeća ne urazumi. Razlog za protest je činjenica da ih je rukovodstvo tokom berbe višnje uputilo na „godišnji odmor“, a zarade im nisu isplaćene od 1. januara 2006. godine. Slobodan Stanković, predstavnik štrajkača, ističe da je bez znanja radnika centrala 1. marta ove godine „dala“ u zakup imovinu „Venčačkim vinogradima“, a ceo rod višnje sa ovog područja odnet je bez dinara, iako se radnicima duguje 20 zaostalih plata.

- Prinos sa naših plantaža smanjen je za 90 odsto. Situacija je alarmantna jer ovde rade i mnogi bračni parovi. Od čega da prehranjuju decu, hteo bih da mi odgovori rukovodstvo u Beogradu - kaže on.

Polovina zemljišta, poverena „Plantaži“ na upravljanje, u vlasništvu je države, a opštinama je preneta nadležnost da zemljište izdaju u zakup.
- Svojim telima ćemo braniti odvoz svake jabuke i grozda, jer nas je rukovodstvo više puta prevarilo. Tražimo samo da nam daju da izdržavamo porodice od našeg rada - ističe Stanković.

„Navip-plantaža“ je otvorena krajem 1973. godine, a kad je pre sedam godina formirana Holding kompanija „Navip“, odlučeno je da se radne jedinice ne mogu izdvajati iz nje.
Radnici, manjinski akcionari, optužuju rukovodstvo, da prodajući firmu „deo po deo“, obezvređuju imovinu firme. Predstavnik radnika dodaje da zaposlenima još od januara 2004.godine nisu uplaćivani porezi i doprinosi na zarade, ali da država i Poreska uprava uporno na to ne reaguju.


Izvor