Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) najavila je štrajk upozorenja za sredu, 5. septembar u pet minuta do 12.
Osnovni zahtev Unije je da najniža plata zaposlenih u prosveti bude u nivou minimalne potrošačke korpe, a da odnos najniže i najviše zarade ostane nepromenjen. Prosvetari traže i da se stavi van snage memorandum o zamrzavanju plata korisnicima budžeta, kojim bi zarade svih zaposlenih u javnim službama trebalo da ostanu zamrznute na nivou od novembra tekuće godine.

U saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kao treći i poslednji zahtev navodi se i da ministar prosvete primi pregovarački tim USPRS-a, sa kojim će razgovarati o strategiji razvoja obrazovnog sistema.
"Štrajk upozorenja biće održan tako što poslednji čas u jutarnjoj smeni i prvi čas u popodnevnoj smeni u celoj Srbiji neće biti održani", navedeno je u saopštenju, kao i da će Unija u narednom periodu doneti odluke koje će zavisiti od rezultata pregovora.

Predsednik Sindikata prosvete "Nezavisnost" Zoran Kovač rekao je danas agenciji Beta da će i taj sindikata na sutrašnjoj sednici predsedništva odlučivati o eventualnom stupanju u štrajk.

"Za nas su naročito zabrinjavajuće moguće posledice odluke o zamrzavanju plata budžetskih korisnika", istakao je Kovač.

Izvor