Subotica - Radnici tekstilne kompanije „Mateks“ Ilona Begović (42), Melinda Vojnak (26), Mirjana Kujundžić (52), Janja Kujundžić (47), Đuka Maksimović (39) i Slavko Milić (25) povređeni su juče pri izlivanju koncentrovanog rastvora industrijske sirćetne kiseline u fabrici. Radnici nisu u životnoj opasnosti, a do akcidenta je došlo zbog ljudske nepažnje.

Svih šestoro radnika su sa povredama nogu i otežanog disanja zbog direktnog izlaganja kiselini zadržani na Grudnom odeljenju Opšte bolnice. Četvoro njih će najverovatnije uskoro biti otpušteni na kućno lečenje, dok će Ilona Begović i Melinda Vojnak biti zadržane i dalje zbog problema sa otežanim disanjem. Prema navodima zaposlenih, kod kojih su lekari konstatovali korozivne povrede, do nesreće došlo zbog nepažnje jednog od njihovih kolega, koji je vozeći viljuškar nehotice oborio bure puno 80-procentne industrijske kiseline, koja se zatim razlila po pogonu. Ta kiselina inače se koristi kao sirovina pri farbanju čarapa.

- Odmah po prijemu u bolnicu, oko osam ujutro, priključena sam na aparat sa kiseonikom i trenutno se osećam bolje. Kada se havarija desila, nisam bila svesna šta je u pitanju, samo sam osetila kao da mi mravi gmižu po nogama, ali u prvom trenutku smo mislili da se izlilo obično sirće i čak smo pokušali vodom da očistimo podove. Međutim, odmah zatim uletela je šefica i rekla da hitno napustimo prostoriju, nakon čega smo i prevezeni u bolnicu - rekla je za „Blic“ Ilona Begović, jedna od povređenih radnica.
Kako „Blic“ saznaje, niko od radnika nije imao bilo kakve zaštitne uniforme koje bi mogle da im pomognu u ovakvim situacijama.

Nedugo nakon incidenta, u fabriku je došao i pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine Dragan Sekulić. Sekulić je naglasio da se radi o manjoj nesreći u kojoj je ugrožena radna sredina u fabrici, ali da izlivanje kiseline nije opasno po okolinu, tako da građani koji žive u blizini „Mateksa“ nisu u opasnosti. Nekoliko minuta nakon akcidenta u krugu fabrike pojavila su se i vozila subotičkih vatrogasaca, koji su izvršili kompletnu sanaciju prostorija do kojih je doprla kiselina.

Generalni direktor „Mateksa“ Marinko Cvijanov u izjavi novinarima potvrdio je da se radi o grešci radnika, ali je naglasio i da je u pitanju manji incident, koji je tokom jučerašnjeg dana neutralisan, te da će fabrika danas nastaviti sa nesmetanim radom.

Međutim, Železničkim naseljem gde se ova privatna fabrika nalazi i juče popodne se širio veoma neprijatan miris sirćeta, a fabričko obezbeđenje juče nikom nije dozvoljavalo da prođe kroz kapije, uz napomenu da sve izjave o događaju može da da jedino direktor Cvijanov. Direktor „Mateksa“ takođe je juče izjavio da je samo jedan od njegovih radnika zadržan na lečenju u bolnici, ali su se reporteri „Blica“ koji su sinoć posetili Opštu bolnicu uverili da to ipak ne odgovara istini.

Izvor