KRALJEVO - Nadzorna komisija Agencije za privatizaciju uverila se krajem prošle nedelje u kraljevačkom „Magnohromu“, koji je od pre godinu dana u vlasništvu londonske kompanije „Global stil“, na čijem se čelu nalaze Indusi, braća Mital, da nijedna stavka iz kupoprodajnog ugovora nije ispunjena. Prema rečima Jasmine Đikić, predstavnika sindikata „Nezavisnost“, članovi komisije najpre su se sastali s menadžmentom fabrike i članovima reprezentativnih sindikata, a potom obišli proizvodne pogone. Bili su iznenađeni, kažu sindikalci, u kakvom se katastrofalnom stanju nalazi nekadašnji balkanski gigant vatrostalne industrije.

- Menadžment nije spremno dočekao članove komisije jer nisu mogli da pokažu potrebna dokumenta. Pronađeno je da je „Global stil“ za godinu dana u „Magnohrom“ uložio svega 1,1 milion evra. Od toga 50.000 evra utrošeno je za kupovinu automobila marke „krajsler“ koji jedino koristi Ravi Darbari, potpredsednik kompanije - rekla je Jasmina Đikić.

Darbari je, da podsetimo, na konferenciji za štampu, održanoj prošle nedelje u Beogradu, decidirano tvrdio da je za godinu dana „u fabriku uneto 9,8 miliona evra“ i optužio radnike da „namerno sabotiraju rad kako bi fabrika otišla u stečaj“. Darbari je tada izneo i podatak da u fabrici postoje zalihe repromaterijala za dva meseca neprekidnog rada.

- Posle sastanka s menadžmentom, članovi Nadzorne komisije obišli su neke proizvodne pogone i tamo zatekli ruševine. Bili su neprijatno iznenađeni onim što su tamo videli - tvrdi Đikićeva.

Ona kaže da je ustanovljeno da većinski vlasnik nije uložio nijedan dinar u ispunjavanje socijalnog programa. Predstavnici sindikata su preneli Nadzornoj komisiji da je „taj saldo - nula“. „Očekujemo izveštaj iz Agencije za privatizaciju, a šta može drugo biti nego raskid kupoprodajnog ugovora“, smatra Đikićeva.

„Global stil“ je prošlog leta kupio 70 odsto Magnohromovog kapitala za 1,2 milion evra i obavezao se da će vratiti dug od 19 miliona, a u proizvodnju uložiti dvadesetak miliona evra.

Od proleća ove godine radnici „Magnohroma“ pokušavaju da dokažu da „Global stil“ nije ispunio nijednu stavku iz kupoprodajnog ugovora, da gasi proizvodne pogone, demontira i u staro gvožđe prodaje visoke peći... Zbog neizmirenih dugovanja, proizvodni pogoni su danima bez struje, vode i gasa.

Poslednju platu zaposleni su primili u aprilu ove godine, pa očekuju da će kupoprodajni ugovor biti raskinut. Posle boravka Nadzorne komisije Agencije za privatizaciju, u Kraljevu više niko ne sumnja da će tako i biti.

Izvor