BEOGRAD - Srbija je među najsiromašnijim zemljama sveta sa više od 10 odsto onih koji žive ispod granice siromaštva. Od zemalja u regionu u boljoj poziciji su Rumunija, Hrvatska i Makedonija, dok su Albanija i Bosna zemlje sa više siromašnih. U Istočnoj Srbiji čak 11,4 odsto stanovnika smatra se siromašnim.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obeležen je juče četrnaesti put u svetu, a i u Srbiji koja posle dugogodišnjih ratova ima veliki problem siromaštva, mnogo je gladnih, posebno dece.

Najsiromašniji u Srbiji su neobrazovani, nezaposleni, stari, deca, domaćinstva sa pet i više članova, izbeglice, Romi kao i osobe sa invaliditetom. U Crvenom krstu Srbije kažu da u 57 gradova ima 18.970 narodnih kuhinja, međutim, kako tvrde, potrebno je mnogo više.

- Podneli smo zahtev da do zime bude 20.380 kuhinja, s obzirom na to da su u ovo doba godine mnogo potrebnije. Neki od ljudi koji jedu u kuhinjama rekli su nam da im je to jedini obrok koji imaju u toku dana - rekla je juče Glasu Dragica Kljajić. Ona smatra da je u celoj Srbiji stanje veoma loše i da u svim mestima u zemlji ima gladnih.

- Bujanovac je jedno od kritičnijih mesta jer ima 900 gladnih korisnika. Bez obzira na izraz „što južnije to tužnije“, frapantan je podatak da čak i u bogatijoj Vojvodini ima čak 14 narodnih kuhinja - rekla je Kljajićeva.

Mira Anđelić, predsednik humanitarne organizacije „Banka hrane“, na konferenciji za novinare juče je navela da je u Srbiji ugroženo 1.600.000 ljudi.

- Porodica od jednog člana prima pomoć od 4.310 dinara mesečno, a petočlana 8.625. Tih 280 dinara dnevno, odnosno manje od 60 po osobi je cifra koja sve mora da zabrine. Nadamo se da ćemo imati podršku u našim akcijama - kaže Anđelićeva. Ona je istakla da ima dosta firmi i pojedinaca koji pomažu i da je prikupljeno oko pet tona namirnica koje će biti odnete raseljenima sa Kosova i Metohije i drugim ugroženim građanima.

Tanja Bošković, poznata glumica, koja podržava sve projekte „Banke hrane“, podsetila je sve ljude na milosrđe i rekla da nijedan obrok nije tako lep kao onaj koji se podeli.

- Sve mame, sve žene ne bi trebalo da kupuju razne preparate za skidanje masnih naslaga, nego da ranije misle na kilažu i da svaki višak daju gladnima. Naša je dužnost da prema svakom čoveku koji je ugrožen učinimo koliko možemo.

Kada bi svako nešto učinio uradili bismo više nego sve politike sveta - rekla je Boškovićeva.

Prema podacima Ujedinjenih nacija broj gladnih u svetu dostiže 815 miliona, a među njima je 300 miliona dece. Svaki sedmi stanovnik naše planete nema dovoljno hrane. U Srbiji 20 odsto stanovništva je siromašno.

Izvor