Beograd - Oko 700.000 stanovnika Srbije živi ispod granice siromaštva mesečno trošeći manje od 6.200 dinara, pokazuje zvanična statistika.

Šezdeset šest odsto nosilaca siromašnih domaćinstava nema završenu školu ili je završilo samo osnovnu, izjavila je koordinatorka u timu potpredsednika Vlade Srbije za smanjenje siromaštva Jasmina Kijevčanin. Među siromašnima svaki od njih mesečno troši manje od 6.200 dinara, što za tročlanu porodicu iznosi oko 13.000 dinara, rekla je ona. Taj iznos je zvanična linija siromaštva u Srbiji.

Govoreći o obrazovnoj strukturi siromašnih, Kijevčaninova je na tribini "Milenijumski ciljevi Ujedinjenih nacija - gde je tu Srbija?" na Fakultetu političkih nauka rekla da je siromaštvo izraženije kod osoba sa nižim stepenom obrazovanja.

"Samim tim što radite na svom obrazovanju, istovremeno radite i na tome da ne budete siromašni ni sada, ni u budućnosti", kazala je ona.

Prema njenim rečima, Strategija smanjenja siromaštva Vlade Srbije kao pravce za smanjenje siromaštva predvidela je ekonomski rast, pomoć najsiromašnijima kao i onima koji žive na granici siromaštva.

Kao jedan od problema u sprovođenju te strategije ona je izdvojila neusaglašenost između velikog broja do sada napravljenih strategija o problemima siromaštva i dodala da ih na nacionalnom nivou ima 36, dok je na lokalnom nivou prisutno 280 strategija.

Dodatni problemi su, kako je istakla Kijevčaninova, nedostatak kapaciteta za planiranje, primenu i praćenje i slaba povezanost programskih ciljeva i sredstava, kao i nedostatak koordinacije na centralnom nivou Vlade, odnosno neusaglašenost strategija sa domaćim zakonima.

Rešenje za sve navedene probleme predstavljaju godišnji operativni planovi sa jasnim budžetima koje trenutno razvija 17 ministarstava, što bi, prema njenim rečima, mogao biti dobar način za usaglašavanje pojedinačnih strategija, kao i za njihovo povezivanje sa relevantnim zakonima i budžetom Republike.

U okviru tribine, studentima su dimenzije ostvarenja Milenijumskih ciljeva UN u Srbiji predstavili stručnjak Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u Srbiji Paola Pagliani i član komiteta Uneska za informacije i komunikacije Rade Veljanovski.

Tribina je organizovana povodom Dana Ujedinjenih Nacija i 35. rođendana Kluba za Ujedinjene nacije Fakulteta političkih nauka, a tim povodom hol fakulteta preuređen je u "Trg milenijumskih ciljeva", gde su prisutnima deljene brošure i publikacije agencija Ujedinjenih nacija.

Izvor