Agencija za privatizaciju u ponedeljak 29.10. će na javnom nadmetanju ponuditi na prodaju Robne kuće 'Beograd' u stečaju. Za kupovinu će se nadmetati deset kupaca, a početna cena biće 140 miliona evra.Agencija još nije objavila ko su zainteresovane kompanije.Samo javno nadmetanje će se održati u hotelu Hajat, a zbog velikog interesovanja javnosti obezbeđen je direktan prenos aukcije u 11 časova na drugom kanalu RTS-a. Tok nadmetanja kontrolisaće tročlana Komisija za javno nadmetanje Agencije za privatizaciju. Procedurom je predviđeno da aukcionar oglasi početnu cenu od 140 miliona evra, a zatim će se pri svakom novom podizanju licitacione kartice od strane učesnika cena povećavati za pet miliona evra. Pobednik će biti onaj ko izlicitira najvišu cenu. Očekivanja su da prodajna cena dostigne iznos veći od 500 miliona evra jer je za RK zainteresovan veliki broj renomiranih domaćih i stranih kupaca. Prodaji će moći da prisustvuju kupci, njihovi predstavnici, zvanice i novinari, ali ne i radnici i predstavnici Mreže za restituciju. Ovo pravilo, kako objašnjavaju u Agenciji, odnedavno je uvedeno i biće primenjivano i na aukcijama kako se ne bi ometao postupak prodaje.Agencija za privatizaciju objavila je 27. jula oglas o prodaji Kompanije Robne kuće 'Beograd'. Na prodaju se nudi ukupno trideset i četiri Robnih kuća 'Beograd', između ostalih tu su RK na Terazijama, 'Beograđanka', RK 'Podgoričanka', RK u Bijelom Polju, Subotici, Kikindi, Vranju, Pirotu, Užicu, Bačkoj Topoli, Nišu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu, Uziču...
Na spisku su još Poslovni i Distributivni centar u Beogradu sa pravom korišćenja 27 hektara gradsko-građevinskog zemljišta, kao i supermarket i magacin 'Spuž' u Podgorici. Da bi učestvovali na nadmetanju kupci su morali da dostave bankarsku garanciju od 44 miliona evra i otkupe prodajnu dokumentaciju čija je cena iznosila 7.000 evra.
Da bi učestvovali na nadmetanju kupci su morali da dostave bankarsku garanciju od 44 miliona evra i otkupe prodajnu dokumentaciju čija je cena iznosila 7.000 evra.
Dokumentaciju za učestvovanje na nadmetanju otkupilo je oko 40 potencijalnih učesnika.

Izvor