KRALJEVO - Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“ pozvao je zaposlene u „Magnohromu“ koje je rukovodstvo prošle sedmice poslalo kućama da danas obavezno dođu na radna mesta. Ovaj sindikat sumnja da se priprema teren za definitivno uništenje proizvodnih pogona, posebno u staroj industriji, ali i da se na perfidan način stvaraju uslovi da radnici koji ne dolaze na posao dobiju otkaze.

Nakon što to je 30 oktobra „Elektrodistribucija“ isključila struju u „Magnohromu“ zbog milionskog duga poslovodstvo preduzeća usmeno je obavestilo sve radnike da mogu da idu kućama. U fabrici su ostali samo radnici obezbeđenja i zaposleni na održavanju. Zaposlenima je rečeno da ne dolaze na posao „dok ne budu pozvani“, a radnicima fabrike elektrotermičkih proizvoda da se na posao jave danas.
- Obaveštenje da ne moraju do poziva da dolaze na posao radnicima su prenele poslovođe, njima šefovi pogona, a šefovima pogona je odluku saopštila direktorka vatrostalne industrije. U petak sam telefonom razgovarala sa direktorom Radoslavom Pantovićem i pitala po kom su osnovu radnici upućeni kućama kada su iskorišćeni i godišnji odmori i slobodni dani, a on me je uputio na šeficu kadrovske službe. Zato smo i pozvali radnike da se vrate na svoja radna mesta uprkos činjenici da u fabrici dva meseca nema vode i gasa a sada ponovo nema ni struje, čime je potpuno onemogućena bilo kakva proizvodnja - kaže Jasmina Đikić, predsednica UGS „Nezavisnost“ u „Magnohromu“.
Upozoravajući da zaposleni otkaz dobija, ukoliko se bez opravdanja ne pojavi na poslu tri dana, Đikić napominje da radnici nemaju nikakav pisani trag o tome da su odlukom rukovodstva poslati kući.
Raspuštanje radnika desilo se u drugoj nedelji meseca koji je Agencija za privatizaciju ostavila multinacionalnoj kompaniji „Globarl stil holdings“ da ispuni sve obaveze koje u proteklih godinu dana koliko gazduje firmom nije ispunila, ili će u suprotnom biti pokrenut postupak za raskid ugovora.
„Global stil“ je sredinom prošle godine kupio industriju „Magnohrom“ i od dana kada su bogata indijska braća Mital ušla u fabriku plate radnicima kasne šest meseci, nema poslovnog partnera ili snabdevača kome „Magnohrom“ ne duguje milione dinara. Po socijalnom programu, za neuplaćene doprinose, socijalno osiguranje i druga davanja prema radnicima dug se popeo na 20 miliona evra.
Ovaj sindikat je protiv poslovodstva i vlasnika podneo čitav niz prijava što nadležnim inspekcijama što redovnim sudovima u kojima se traži odgovornost za neisplaćene zarade, doprinose, socijalni program, ali i za stvari poput primoravanja radnika da koriste neispravne viljuškare.


Izvor