Beograd - Časovi u školama Srbije, članicama tri reprezentativna sindikata obrazovanja, od sutra će trajati 30 minuta.

Štrajk organizuju Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavinsot" i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, pošto pregovori sa Vladom Srbije o povećanju zarade za 20 odsto u 2008. godini i korekciji koeficijenata nenastavnom osoblju nisu uspeli, kažu u sindikatima.

Kako je rekao Miodrag Skrobolnja iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, tokom pregovora ministar finansija Mirko Cvetković ponudio je povećanje plata samo za pet odsto i isplatu božićnih nagrada od 5.000 dinara.

"To nismo prihvatili", rekao je Skrobonja, ali nije mogao da precizira koliko će škola sutra štrajkovati očekujući da će udarni dan za protest biti utorak.

Ministarstva prosvete i finansija ponudila su zaposlenima u prosveti povećanje mase zarada u narednoj godini za 22,3 odsto, saopštila su u petak ta dva ministarstva.

U zajedničkom pismu koje su uputili reprezentativnim sindikatima obrazovanja, istaknuto je da su ministarstva prosvete i finansija pripremila predlog za razgovore, za koji veruju da će biti prihvatljiv za zaposlene u obrazovanju.

Predlog se zasniva na uvažavanju značaja prosvete za dugoročni razvoj zemlje, kao i na aktuelnim mogućnostima srpske ekonomije da bez ugrožavanja makroekonomske stabilnosti finansira javnu potrošnju, navedeno je u saopštenju.

Izvor