Početak 8. dana štrajka železničara i zaposlenih u gradskom saobraćaju u Francuskoj, koji je danas manjeg intenziteta jer se očekuju pregovori sindikata i Vlade, obeležile su sabotaže na linijima brzog voza. Direkcija železnice saopštila je jutros da je na nekim linijama konstatovala "organizovane akcije sabotaže" s ciljem da se spreči ponovno uspostavljanje saobraćaja.

Na pojedinim linijama TŽV-a prekinute su električne instalacije, a na delu mreže podmetnut je požar na sistemima signalizacije, koji je izazvao veliku štetu, saopštila je železnica.

Žuti sindikati, koji u toku dana treba da sednu za pregovarački sto s Vladom, oštro su kritikovali sabotaže, koje slabe njihovu poziciju jer pokazuju nejedinstvo sindikalnih vođa i članstva.

Na zahteve železničara nadovezali su se zahtevi zaposlenih u poštama, bolnicama, školama, državnoj administraciji, koji su održali jednodnevni štrajk tražeći povećanje plata, odnosno povećanje kupovne moći i povlačenje reforme koja predviđa ukidanje radnih mesta u državnoj službi.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi juče se prvi put jasno oglasio od početka štrajka. Rekao je da neće odustati od reformi.

Izvor