Beograd – Srbija je, nakon 16 godina, ostala bez institucije kolektivnog ugovora, i svi radnici će bez razlike, biti prepušteni na milost i nemilost poslodavcima – izjavio je Milenko Smiljanić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije na jučerašnjoj konferenciji za štampu. Prema njegovim rečima, status radnika biće regulisan pravilnicima i ugovorima o radu, bez usaglašavanja sa sindikatima. - Poslodavci će imati priliku da u pojedinačnim ugovorima o radu puste mašti na volju. Opšti kolektivni ugovor prestao je da važi 23. septembra, i to je veoma tužno za Srbiju. U prosečnom ugovoru o radu ima oko 20 predviđenih sankcija za radnike, a samo tri do četiri stavke gde su regulisana njihova prava. Tako su radnici praktično stavljeni na izvol’te poslodavcima i državi. Ponadali smo se da ćemo sa Unijom poslodavaca Srbije postići dogovor oko opšteg kolektivnog ugovora, ali oni odbijaju da se usaglase sa predlozima sindikata – kaže Smiljanić. Šef pregovaračkog tima i potpredsednik SSSS, Dragan Zarubica, rekao je da je centrala tog saveza napravila tekst opšteg kolektivnog ugovora u saradnji sa UGS “Nezavisnost”, koji je uredno poslat Uniji poslodavaca: - Pregovori su počeli prvog avgusta i budući da je zakonom propisano da mogu da traju dva meseca, nalazimo se u veoma nezgodnoj situaciji. Svakog dana smo pregovarali sa Unijom, koja sada saopštava da ne može da nam dostavi odluku svog Upravnog odbora, jer je reč o poslovnoj tajni. Ni pre dve godine Unija nije bila raspoložena za dogovor, a i sada predstavljaju veliku kočnicu za ovaj problem – istakao je Zarubica, dodajući da će tokom današnjeg dana imati sastanak sa Unijom “gde će videti šta će”.

Zoran Vujović, sekretar Veća SSSS, izneo je još neke zabrinjavajuće detalje oko nedostatka kolektivnog ugovora: - Sudovi sada više nemaju osnov da sude, osim Zakona i ugovora o radu. Nadamo se da će učesnici ozbiljno pregovarati oko ovoga, kao i da će prihvatiti naš tekst opšteg kolektivnog ugovora. Ako pregovori ne uspeju, nego se insistira na zahtevima Unije, tražićemo vanrednu sednicu socijalno – ekonomskog saveta. Tada će javnost imati priliku da vidi šta je tačno tu sporno. Ako ni sednica ne da rezultate, tražićemo arbitražu na sporne odredbe ugovora, a ako ni to ne uspe, pozvaćemo članstvo sindikata na sindikalne akcije – upozorava Vujović.

Inače, Unija poslodavaca je napravila svoju verziju teksta opšteg kolektivnog ugovora, koja se razlikuje u čak 12 tačaka od teksta Saveza samostalnih sindikata Srbije.