Rim — Italija je bila paralisana 8-časovnim generalnim štrajkom radnika javnog prevoza, najmasovnijim u poslednjih 25 godina.

Pored železnice, autobusa i avioprevoznika Alitalija, nisu radili ni trajekti, žičare ni prevoz pogrebnih i šlep-službi. Sindikati se protive najavljenom smanjenju subvencija iz državnog budžeta i manjim ulaganjima u transport. Otkazano je na stotine letove i polazaka vozova.

U Rimu je izbegnut potpuni haos jer su vlasti postigle dogovor sa taksistima, koji su takođe štrajkovali dva dana. U većini gradova saobraćaj je zaustavljen u 9 sati, zbog čega su mnogi zaposleni danas krenuli ranije na posao.

Državni avioprevoznik Alitalija saopštio je da je otkazano više od 200 letova, a železnica da je zaustavljeno više stotina polazaka širom zemlje. Za razliku od ostalih sektora, brodski saobraćaj je obustavljen na 24 sata.

Radnici se protive smanjenju budžeta za 2008. za taj sektor i nedovoljnom investiranju u transport, a sindikati su upozorili da će zaoštriti proteste, ukoliko vlasti ne odgovore na njihove zahteve.

Prema izjavama građana za italijanske medije, čini se da, za razliku od Francuza koji nisu smatrali da su nedavni štrajkovi prevoznika bili opravdani, Italijani podržavaju štrajkače, uprkos otežanom saobraćaju.

U Rimu je izbegnut dodatni haos pošto je kasno sinoć, posle uspešnih pregovora s vlastima, okončan štrajk taksi udruženja, zbog kojeg je dva dana grad bio potpuno blokiran.

Izvor