Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (SPRV) saopštio je danas da je ministar prosvete Srbije Zoran Lončar u svom nastupu na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) "pretio zaposlenima u prosveti i izneo niz notornih neistina".

SPRV je u saopštenju naveo da ministar Lončar sinoćnim izjavama "o povećanju plata od 22 odsto obmanjuje javnost, iako je ranije već dokazano da o tom povećanju nema ni govora".
Ministar prosvete sinoć je na RTV izjavio da su svi dogovori za ovu godinu sa prosvetnim radnicima ispoštovani, navodeći i da se "štrajkovima više štite fotelje samih sindikalnih lidera, nego položaj 142.000 zaposlenih u obrazovanju".
"Posebno je iritirajuća izjava da za pregovore ima vremena do kraja godine, iako prema Zakonu o budžetu pregovori moraju biti okončani do 15. novembra. Kada se usvoji budžet pregovori postaju besmisleni, a upravo na tome insistiraju resorna ministarstva", navodi se u saopštenju SPRV.

Taj sindikat, koji je kolektivni član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, optužio je Ministarstvo prosvete i da ne želi da kaže tačan broj zaposlenih u prosveti, navodeći da je ministar Lončar na televiziji rekao da ih ima oko 142.000, dok do sada taj podatak "nije prelazio 125.000".
SPRV je u saopštenju zamerio Javnom servisu Vojvodine zbog toga što je "širom otvoren" za nastupe ministara, dok "uopšte ne želi" da pruži adekvatan prostor predstavnicima sindikata prosvete.

Moguća radikalizacija štrajka u školama

Radikalizacija štrajka prosvetnih radnika je moguća, a konačna odluka o tome biće doneta do kraja nedelje. Ako štrajk potraje, biće to gubitak za đake, ali odgovornost za to snosi Ministarstvo prosvete, izjavio je juče Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije.

Prema podacima tri reprezentativna sindikata obrazovanja u štrajku, koji podrazumeva skraćenje časova na 30 minuta, učestvuje više od 40.000 zaposlenih u ukupno 902 osnovne i srednje škole u Srbiji.
"Broj škola se povećava u odnosu na juče kada je u štrajku bilo 720 škola", izjavio je agenciji Beta sekretar Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Miodrag Skrobonja i najavio da će tri škole u Surčinu čiji zaposleni ne pripadaju nijednom sindikatu sutra početi štrajk.

"Javljaju nam se direktori škola iz Boljevaca, Jakova, Prijepolja i drugih gradova koji nikada nisu štrajkovali i koji žele da se pridruže štrajku Unije, Sindikata obrazovanja Srbije i sindikatu "Nezavisnost", dodao je Skrobonja.
U Srbiji ima 1.748 škola i u Ministarstvu prosvete kažu da je za sada u štrajku „zanemarljiv broj obrazovnih ustanova“. U protestu ne učestvuju škole sa Kosova i Metohije.

Pavlović kaže da su se škole u Beogradu juče masovnije odazvale štrajku, pa tako u protestu učestvuje 51 škola od ukupno 281 osnovne i srednje škole u prestonici.
Prema podacima šabačkog veća Samostalnih sindikata, u toj opštini štrajkuju prosvetni radnici u osam od ukupno 20 srednjih i osnovnih škola. Ali očekuje se širenje protesta na veći broj škola u seoskom području.

Od ukupno 67 škola u okviru Školske uprave u Šumadijskom okrugu, časovi su skraćeni u 22 škole. Od 19 srednjih škola u štrajku je devet, sve škole u Kragujevcu i gimnazija u Kniću. U protest se od 48 osnovnih škola uključilo njih 13, u Aranđelovcu pet i osam u Kragujevcu. U Topoli, Batočini, Lapovu, Rači i Kniću ne štrajkuju.
"U Nišu postoji ukupno 54 škole, a štrajkuje se u više od 20 ustanova", kažu predstavnici Unije prosvetnih radnika Niša.

Štrajk su podržale i specijalne škole, ali bez skraćenja časova jer u njima časovi uobičajeno traju 30 minuta.

Osnovni zahtev Sindikata obrazovanja Srbije, Unije prosvetnih radnika Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ jeste korekcija koeficijenta nenastavnog osoblja i povećanje cene rada za 2008. godinu za ukupno 20 odsto.

Predstavnici sindikata naveli su da je predlog Vlade kojim bi masa zarada u prosveti tokom 2008. godine trebalo da bude povećana za 22,3 odsto neprihvatljiv, jer ne bi doveo do realnog povećanja plata.

U Čačku počeo štrajk pomoćnih radnika

U čačanskim osnovnim i srednjim školama jutros je počeo štrajk pomoćnih radnika. Predsednik čačanskog sindikata obrazovanja Radovan Kuvekalović izjavio je FoNetu da je pomoćno osoblje, koje je učlanjeno u ovaj sindikat, danas potpuno obustavilo rad i da će štrajkovati i narednih dana. On je rekao da će škole raditi dok to dozvoljavaju sanitarno-higijenski uslovi, a obaveštena je i sanitarna inspekcija.

"Zakonski štrajk nije efikasan način borbe za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju", kazao je Kuvekalović i dodao da će povodom novonastale situacije obevstiti Uniju sindikata prosvetnih radnika Srbije da se pređe na potpunu obustavu nastave.
U prepodnevnoj smeni nastava nije održana u osnovnoj školi Vuk Karadžić i srednjoj tehničkoj, pošto su učionice bile hladne, jer domari nisu naložili kotlarnicu preko koje se ove škole greju.


Izvor