KRAGUJEVAC - Radnici Robne kuće „Beograd“ iz Kragujevca, koji su obavljali poslove u stečaju preduzeća, ostali su nakon prodaje ove firme i povlačenja robe iz rafova bez posla, povezanog radnog staža, socijalnog programa i otpremnina, koje su im, kako tvrde, bile obećane.

Njih 42 svakodnevno dolazi na nekadašnje radno mesto, ali nemaju kome da se obrate niti da traže svoja prava.
Otkaze su dobili 31. decembra, a obaveštenja da više nisu na platnom spisku stigla su im pre nedelju dana. Na Tržište rada ne mogu da se prijave jer im nedostaje dokumentacija o uplaćenom radnom stažu. Duguju im se i 23 plate, za koje su mislili da će im biti isplaćene, od 360 miliona evra, za koliko je firma prodata.
- Rečeno nam je, ako se firma dobro proda, da je 20 odsto od te sume namenjeno radnicima Robne kuće „Beograd“ u celoj Srbiji, za dugove i socijalni program. Ministar Mlađan Dinkić je obećao i specijalne otpremnine. U Agenciji za privatizaciju kažu da sva obaveštenja potražimo na njihovom sajtu. A mi ni zdravstvene knjižice ne možemo da overimo - kaže Milentije Đurić, trgovac, sa 25 godina radnog staža.
Stečaj u Robnoj kući „Beograd“ proglašen je pre pet godina. Većina radnika tada je uz otpremnine napustila firmu. Jedan broj njih je ostao da po ugovoru o radu sprovodi stečaj. Tada im je rečeno da će nakon prodaje firme imati pravo na 138 evra po godini radnog staža i još po 150 evra za svaku godinu, kao specijalne otpremnine.
- Okupljamo se svaki dan, dok se neko ne seti da reši naš status - kaže Đurić.
- Tražimo da nas bar obaveste šta nam sleduje pa da idemo kući. Ispalo je da smo sada ničiji, pustili su nas niz vodu i hoće da nas izbace napolje bez igde ičega - kaže jedan od radnika robne kuće u Kragujevcu.

Izvor