Totalni prigovarač saveti Mehmet Tarhan (1) u više navrata je tučen dok mu je na silu sečena kosa od strane vojnih organa u Sivasu. Mehmet je započeo neprekidni štrajk glađu sa zahtevom da ga pregleda civilni lekar, da bude sačinjen forenzički izveštaj medicinske ustanove kojim će se dokumentovati tortura i da bude pokrenut postupak protiv počinilaca.

Mehmet Tarhan je uhapšen 8. aprila 2005. i u 5 ujutru odveden iz hotelske sobe u kojoj se nalazio u vojnu jedinicu u Tokatu gde je trebalo da bude prisiljen na služenje vojnog roka. Zbog toga što je odbio da se povinuje bilo kojim naređenjima (poput onog da nosi vojnu uniformu), on je uhapšen na osnovu optužbe za "insubordinaciju u prisustvu jedinice", član 88 Vojnog krivičnog zakona. Istog dana, zatvoren je u vojnom zatvoru Sivas i bio predmet pokušaja linčovanja od strane grupe zatvorenika koji su na to bili podstaknuti od strane zatvorske uprave. Njegovi advokati su izdali saopštenje za javnost 2. maja 2005 kojim je javnost upoznata sa pokušajem linča. Posledia toga bilo je prisilno šišanje Mehmetove kose po naređenju zatvorske uprave. Takođe oduzeta su mu sva prava i bačen je u izolaciju. Mehmet je započeo 28-dnevni štrajk glađu u znak protesta zbog oduzimanja prava, u trajanju od 25. maja do 21. juna kada se njegovim zahtevima delimično izašlo u susret.

Na trećem saslušanju tokom njegovog suđenja 9. juna 2005. Mehmet je pušten i suđenje je odloženo za 4. avgust 2005. Mada je pušten, na osnovu preporuke ASAL-a (vrhovno telo Odeljenja za vojnu regrutaciju) Mehmet je ponovo poslat u vojnu jedinicu. Kako Mehmet tamo nije slušao naređenja, uhapšen je ponovo i podneta je druga tužba zbog insubordinacije. Na zajedničkom saslušanju za oba suđenja 4. avgusta, dosuđena mu je kazna bez presedana u trajanju od 4 godine (po 2 godine za svaki slučaj). Advokati su podneli žalbe i očekuju da bude zakazan datum ročišta. Čak iako apelacioni sud preinači presudu i Mehmet bude oslobođen, mogu ga ponovo poslati u vojni odsek, odatle u vojnu jedinicu, gde opet može biti uhapšen zbog insubordinacije i ponovo poslat u zatvor. Ovaj krug zla jednak je implicitnoj doživotnoj zatvorskoj kazni.

U međuvremenu zatvorska uprava nastavlja da ga maltretira tako što mu na silu seče kosu od prilike svake dve nedelje i tako što preduzima arbitrarne disciplinske mere zbog nekooperativnosti, poput bacanja u samicu što ponekad traje i po 15 dana; oduzmanja prava na telefonske pozive, na prijem štampanog materijala i pisama kao i na posete tokom ovog perioda.

Juče (30. septembar) ozbiljno je pretučen od strane 7 ili 8 čuvara pod izgovorom šišanja. Rezultat toga je da je Mehmet ponovo pokrenuo štrajk glađu.

"Negde oko 3 sata danas popodne, zajedno sa 3-4 čuvara, podoficir Hilmi SAVLUK mi je rekao da će mi biti ošišana kosa. Onda su mi uz pomoć 7-8 ljudi na silu odsečeni kosa i brada ali nisu mogli da mi obriju brkove. Takođe drugar sa odeljenja je pretrpeo žestoku intervenciju stražara kada je pokušao da se suprotstavi načinu na koji su se odnosili prema meni. Nakon torure "šišanja", na licu mi je bila bolna grimasa, bolele su me i leva i desna ruka, osećao sam bol u levoj šaci, bolela me je leva ruka jer su stajali na njoj, bolela me je leva noga, imao sam povrede i masnice na rukama i nogama. Ne mogu da okrenem vrat jer me boli lice i vrat", kaže Mehmet.

Nakon intervencije, Mehmet je započeno neprekidni štrajk glađu sa sledećim zahtevima:

  1. Dokumentovanje torture na osnovu medicinskog izveštaja forenzičara pod kontrolom civilnog doktora,
  2. Pokretanje postupka protiv počinilaca,
  3. Obezbeđenje njegovih potreba tokom štrajka glađu (so, šećer, pijaća voda, sok, vitamin B1).

Hilmi Savluk, koji je zamenio prethodnog upravnika zatvora Mustafu Selvija, nakon ranije torture/perbijanja/iznuđivanja u Vojnom zatvoru Sivas, sasvim jasno nastavlja zloupotrebe i torturu u zatvoru.

1. Oktobar 2005: Najnovije vesti

Mehmet je uz primenu sile danas oko 02:30 popodne prebačen u vojnu bolnicu. Njegov drugar sa odeljenja Ali, koji se suprotstavio načinu na koji se ophode prema Mehmetu i dobio oštar odgovor na to, takođe je predmet daljeg nasilja od strane zatvorske uprave a pod izgovorom šišanja. Ali je takođe započeo štrajk glađu sa sličnim zahtevima kao i Mehmet.

Kao odgovor na pisanu peticiju koju su sačinili njegovi advokati Suna i Sunem sa zahtevom da Mehmet bude prebačen u forenzičku medicinsku ustanovu, direktor zatvora major Volkan telefonirao je dežurnom oficiru u zatvoru i naredio da Mehmet bude prebačen u vojni zatvor. Iako je Mehmet rekao da odbija ovo i da prihvata samo transfer u civilnu bolnicu, rekli su mu da je to naređenje i da oni moraju da ga odvedu u vojnu bolnicu. Mehmet je ponovio svoje zahteve i istakao da neće dopustiti da ga tamo pregledaju. Ali dva doktora, od kojih je jedan bio u maskirnoj uniformi, hodali su oko njega oko 10 minuta i pripremali izveštaj u kome se ističe da nema znakova prebijanja. Oko 03:30 popodne, opet su ga vratili u zatvor. Rekao je da se oseća veoma umorno i slabo i da sve više oseća bol.

Oni su želeli da ošišaju i Alija, Mehmetovog drugara sa odeljenja. On je pružio otpor i oni su žestoko intervenisali. Odveli su ga u ćeliju, nasilno se ophodili prema njemu, i potom ga vratili nazad na odeljenje. Pošto je zadobio žestoke udarce u glavu, Alijev pogled je postao zamućen i oko 5 popdne nije osećao svoju desnu stranu. Oko 6:30 prebačen je u vojnu bolnicu. U bolnici su procenili da je pretučen i prebacili su ga na univerzitetsku bolnicu. Na putu do tamo se onesvestio. Na univerzitetskoj bolnici pregledala su ga dva doktora koji su u svom izveštaju istakli da je pretučen. Kada je prebačen u univerzitetsku bolnicu bio je onesvešćen ali kaže da je to bilo oko 9:30 uveče. Nakon pregleda odveden je nazad u zatvor. Pošto je morao da bude pod nadzorom zbog udaraca koje je primio u glavu, bili su budni čitavu noć.

Mehmetov drugar sa odeljenja Ali je takođe započeo štrajk glađu i njegovi zahtevi su:

  1. Javno objavljivanje tortura i pokretanje postupka protiv počinilaca.
  2. Kraj torturi nad zatvorenicima i pritvorenicima.

Oni sada imaju vitamin B1, vodu, so i šećer koji su im ostali od prethodnog štrajka glađu i koji će im potrajati nekoliko dana. Ali nemaju soka. Kažu im da nemaju soka u kantini i da ne znaju kada će ga dobiti.

Molimo vas da prosledite ovo pismo svojim prijateljima i da pošaljete protestne poruke na dole naznačene brojeve, posebno na vojni zatvor da bismo pokazali da Mehmet nije sam.

Sivas vojni zatvor Fax: + 90 346 225 3915
Šef personala: Fax: + 90 312 425 0813
Ministarstvo odbrane: Fax: + 90 312 417 6386
Kancelarija presdednika Republike: Fax: + 90 312 427 1330
Kancelarija premijera: Fax: + 90 312 417 0476

Internet stranica posvećena Mehmetu

Izdato i potpisano od strane otonomA (2)
email web

(1) Mehmet Tarhan je anarhista totalni prigovarač savesti koji je uhapšen u aprilu 2005. zbog toga što je odbio da služi vojsku.
(2) otonomA je anarhistička grupa iz Turske