Beograd - Zbog najava poskupljenja hleba i mesa, Udruženje potrošača poziva građane na desetodnevni bojkot, tj. "minimalnu kupovinu".

Po ugledu na Hrvatsku, Grčku i Italiju gde je bojkot potrošača postao uobičajen način borbe protivi visokih cena, pre svega hrane, u Srbiji će od danas po prvi put biti organizovan desetodnevni bojkot. U Udruženju zaštite potrošača kažu da je bojkot reakcija na talas poskupljenja u Srbiji koji je počeo sa strujom, putarinama i gorivom.

Bojkot potrošača naterao je proizvođače u Italiji da smanje cene testenina. U Grčkoj je bilo i većih posledica, pa su proizvođači i prodavci, pre nego što su pristali da smanje cene bacili oko tri tone voća i povrća. Iza ovih rezultata stoji dobra priprema za bojkot, što u Srbiji očigledno nije slučaj. Građani ne samo da ne veruju u uspeh akcije, već mnogi o njoj nisu ni obavešteni.

Posle struje, goriva, stigle su najave poskupljenja hleba i mesa koje će prema nekim procenama biti skuplje za čak deset odsto. U Udruženju potrošača kažu da je jedina reakcija na takva kretanja bojkot proizvoda.

"Naša poruka nije da prekinu da kupuju te proizvode, već čisto da ne kupuju više nego što im je potrebno i da tu kupovinu svedu na minimum. Tih desetak dana svako može da se izdrži da ne kupuje hleb koji će posle da baca i slično", rekao je Zoran Bošnjak iz Udruženja potrošača.

Urednik časopisa Bankar Milan Ćulibrk kaže da donekle realne cene možemo da očekujemo tek kada se naše tržište otvori za sve proizvođače.

"Snaga udruženja naših asocijacija potrošača ne može da se meri sa snagom sličnih udruženja u okruženju, a pogotovo u razvijenim zemljama EU, gde proizvođači dobro razmisle pre nego što se odluče na poskupljenje. Ovde nije redak slučaj da nešto poskupi za čak 20, 30 odsto, što je teško ekonomski", kaže Ćulibrk.

U Udruženju za zaštitu potrošača Srbije smatraju da će ovaj desetodnevni bojkot imati neke efekte. Oni veruju da će proizvođači i prodavci, čak i i ako ne smanje cene odmah, bar shvatiti da u budućnosti neće moći samostalno da određuju cene bez obzira na potrošače.

Izvor