U Solunu je juče preko 150 anarhista i anarhistkinja okupiralo Belu kulu - pozatu kao simbol Soluna - da bi iskazali podršku turskom državljaninu kurdskog porekla. Aktivisti/kinje su zahtevali/e dodeljivanje azila beguncu Zülküf Murat Bori koji štrajkuje glađu od 17 maja, i čiji su zahtevi za azil već dva puta odbijeni od strane grčkih vlasti.

Spustivši grčku zastavu, anarhisti i anarhistkinje su tokom okupacije kule istakli crnu anarhističku zastavu.

Tokom akcije koja je trajala četri sata policija nije intervenisala.

A evo i kako je događaj izgledao:30. jun

Nove informacije:

Murat je završio štrajk glađu, te u poruci koja sledi objašnjava razloge tog postupka.

Danas (29. 6. 2005) sam prekinuo štrajk glađu. Razlozi za prekid štrajka nisu ni slabost ni bezizlaznost situacije. Verujem da je borba koja je počela mojim štrajkom glađu (17. 5. 2005) ostvarila nekoliko važnih ciljeva, počevši sa mojim slučajem i zahvatajući pitanje izbeglica u globalu. Pokret solidarnosti koji je izgrađen oko mog slučaja izvojevao je nekoliko pobeda vezanih za pitanje imigranata i izbeglica.

Verujem da je štajk glađu dosegao tačku u kojoj je potrebno stati, kako zbog želje da se pokret solidarnosti ne dovede u ćorsokak, tako i zbog činjenice da mi je zdravlje sada ugroženo. Ono što smo želeli da uradimo je već ostvareno.

Ono što je sada potrebno je da održimo i nastavimo sa pokretom solidarnosti sa svim izbeglicama i imigrantima.

Želim da zahvalim svim drugovima i drugaricama koji/e su me posetili/e, kako iz pokreta tako i izvan njega. Pozdrav svim drugaricama i drugovima.

29. 6. 2005 bolnica Ayios Paulos, Solun, Grčka