Budimpešta - Većina vozova u Mađarskoj jutros je stala, a zbog štrajka zaposlenih u železnici u Budimpešti je došlo do saobraćajnog kolapsa.

Novi protest zaposlenih u budimpeštanskom saobraćajnom preduzeću ponovo je organizovao Slobodni sindikat zaposlenih na železnici pošto još nije postignut dogovor s rukovodstvom Mađarske državne železnice.

Sindikalci i dalje traže povećanje plata 10 odsto, isplatu po 250.000 forinti (1.000 evra) za svakog zaposlenog od prodaje jednog transportnog dela MAV-a Austrijancima, registovanog kao MAV-Kargo, kao i da se povuče odluka vlade o ukidanju 38 nerentabilnih pruga.

Predsednik VDŠ Ištvan Gaško je, ipak, tokom prepodneva pozvao železničare da prekinu štrajk, uz obrazloženje da u ovom trenutku sindikalci, navodno, nemaju partnera za pregovore.

Zahtevi sindikata, ipak, kako je rekao, ostaju na snazi.

Prema njegovom mišljenju, uprava MAV-a izgubila je svaki kredibilitet, a ministar privrede i saobraćaja podneo je ostavku i samo čeka razrešenje.

Očekuje se da će železnički saobraćaj u Mađarskoj biti normalizovan tek sutra ujutro.

Što se javnog saobraćaja u Budimpešti tiče, situacija je još neizvesnija.

Velika većina radnika BKV-a počela je štrajk jutros u pola pet, a navodno će trajati do 13 sati.

Pored autobusa, trolejbusa i tramvaja ne radi ni metro, pa je broj privatnih automobila na ulicama grada utrostručen.

Zaposleni u BKV-u takođe traže povećanje plata, a protive se i najavljenom smanjenju broja autobusa jer bi to dovelo do otpuštanja šofera i mehaničara.

Izvor