Bela Palanka - Opština Bela Palanka već godinu dana nalazi se na dnu lestvice prosečnih zarada u Srbiji. Prosečna plata u martu iznosila je 10.654 dinara. U toj varoši, na jugu Srbije, privreda gotovo i ne postoji jer su skoro sve fabrike otišle u stečaj, a na stotine radnika ostalo je bez posla i plata.

- Prema nekim nezvaničnim podacima, oko 2.000 radnika je uposleno, jedan broj radnika je fiktivno u radnom odnosu ali ne radi već godinama. Od one bivše belopalanačke industrije ne radi nijedna firma. Sve su one platile ceh tranzicije i loše privatizacije. U nekim preduzećima poništene su privatizacije, neka su otišla u stečaj, a u onim fabrikama koja su privatizovana nije došlo do pokretanja proizvodnje. Naša najveća fabrika dečje obuće „Vesna“, u kojoj je bilo preko 1.000 radnika, otišla je u stečaj. U fabrici nameštaja „Ukras“, u kojoj je bilo više od 300 radnika, godinu dana posle privatizacije je pokrenut stečaj. U „Budućnosti“ je raskinut ugovor o privatizaciji, celokupna imovina je pod hipotekom radnika i poverilaca i sudbina je neizvesna, kao i sudbina 200 radnika. Pokrenut je stečaj i u „Prvom maju“, a oko 80 radnika će najverovatnije doći na evidenciju Tržišta rada. Preduzeće „Femid“ je privatizovano pre godinu i po dana, ali nije pokrenuta proizvodnja. Dok su sve ove firme radile bilo je oko 5.000 zaposlenih, sada radi oko 2.000 radnika. Na evidenciji Tržišta rada bilo je oko 800 nezaposlenih, a sada 2.760 radnika. Taj broj se menja, a očekuje se i dolazak oko 300 radnika „Budućnosti“ i „Prvog maja“ - kaže dr Aca Spasić, predsednik opštine.
Iz razgovora sa žiteljima Bele Palanke stiče se utisak da su se oni navikli na nemaštinu. Snalaze se na razne načine da bi nekako preživeli. Srećna je okolnost što mnogi imaju neke veze sa selom i bave se poljoprivrednom proizvodnjom, koliko da prežive.
Jadranka Lićić je bivša radnica fabrike „Vesna“. I ona i suprug su ostali bez posla.
- Suprug i ja smo bez posla i teško se dolazi do novca, a ne dobijamo ni pomoć Centra za socijalni rad. Suprug radi neke pomoćne poslove, ljudima cepa drva i tako zaradi pokoji dinar - kaže Jadranka.
Zoran Veličković i Vladimir Mitić nalaze se na spisku Tržišta rada, i već duže vreme uzalud pokušavaju da dođu do posla.
- Nigde ne radim, jedno vreme sam radio u Boru, a sad živim bez ikakvih primanja. Nemam para ni za hleb, a kamoli za nešto drugo. Cigare uzimam na veresiju na kiosku - kaže Zoran.
- Nigde ne radim i do posla se teško dolazi. Prinuđen sam da radim mnoge poslove i tako se izdržavam. Bez stalnog zaposlenja je veliki broj mladih i budućnost nije nimalo sjajna - dodaje Vladimir.
Sve je više mladih koji trbuhom za kruhom napuštaju ovu varošicu jer ne vide gotovo nikakvu perspektivu. Odlaze najčešće u Beograd, Niš i Pirot u potrazi za poslom, ali dosta je i svršenih učenika osnovne škole koji srednje škole upisuju u drugim, uglavnom većim mestima. Posle završene srednje škole i fakulteta obično se ne vraćaju u svoje mesto, jer ne mogu da se zaposle.
U Beloj Palanci velike nade polažu se u izgradnju autoputa Niš - Dimitrovgrad, gasovoda i elektrifikaciju pruge, gde bi bilo posla i za radnike iz ove opštine. Bez tih investicija i bez pomoći države ova varoš će još dugo biti najsiromašnije mesto u Srbiji.Prosečne plate u Pirotskom okrugu
Bela Palanka 10.654 dinara
Babušnica 16.880 dinara
Dimitrovgrad 19.355 dinara
Pirot 21.664 dinara


Rođeno 70 beba, umrlo 180 osoba
Opština Bela Palanka ima 14.000 stanovnika i već nekoliko godina prisutan je negativni prirodni priraštaj. Prema podacima matične službe, u prošloj godini u Beloj Palanci sklopljeno je 26 brakova. Prošle godine rođeno je 70 beba, a 180 osoba je umrlo.

Izvor