Kostolac - Oko 200 radnika "Autotransporta", jednog od pet kostolačkih preduzeća izdvojenih restrukturiranjem EPS-a, blokiralo je juče ujutru separator na drobilani kopa "Drmno", u znak protesta zbog nepotpisivanja obećanih ugovora o radu.

- Glavni razlog našeg protesta je to što naš osnivač, Javno preduzeće Površinski kopovi "Kostolac", nije sa nama potpisalo ugovore o radu, već je na svom separatoru angažovalo privatne firme, koje sada umesto nas prevoze ugalj sa kopova - izjavio je juče Dobrica Đorđević, predsednik Sindikata preduzeća uslužnih delatnosti.

- Odlučili smo se na blokadu separatora, jer time ne ometamo proizvodnju električne energije niti saobraćaj na prilaznim putevima. Očekujemo da nam se pridruže i radnici ostala četiri novoosnovana preduzeća, a uz nas su i sindikati Kopova i Termoelektrana.

Đorđević je naveo da razlog njihovog protesta nije prekršeno obećanje Vlade, koja im je garantovala da u naredne četiri godine nijedno od izdvojenih preduzeća neće biti prodato i da će imati obezbeđene poslove kod osnivača.

- EPS je našu imovinu i prava preneo na Republiku i Agenciju za privatizaciju radi prodaje, čime nas je obmanuo. Ipak, ne protestujemo zbog toga, već zbog ugovora o radu, kojim bi posao prevoza uglja bio poveren nama, a ne raznoraznim privatnicima - naglasio je Đorđević.

On je dodao da je generalni direktor Kopova Dragoljub Laković obećao da će ovi ugovori sa njima biti potpisani do 3. oktobra, ali to svoje obećanje nije ispunio. Prema najavama Đorđevića, blokada separatora biće nastavljena sve do ispunjenja zahteva radnika.