KRUŠEVAC – Oko 180 zaposlenih u „Henkel Merimi“ uskoro bi trebalo da napusti preduzeće kao tehnološki višak. Osnovni kriterijum kada su pravljeni spiskovi bio je učinak na radu ali i neki drugi kriterijumi kao što su godine preostale do penzije, da li u fabrici radi dvoje supružnika i slično. Radnici su u šoku a u sindikatu ističu da nemaju puno prostora za delovanje.

Spiskovi sa imenima 180 radnika koji bi trebali da ostanu bez posla pojavili su se u utorak na oglasnoj tabli u fabrici i izazvali su veliko uznemirenje među zaposlenima.
- Spiskovi koji su objavljeni nisu konačni ali ne treba očekivati neke drastičnije promene. Očekivali smo da će deo radnika u pratećim službama biti proglašen tehnološkim viškom ali su na spiskovima i zaposleni u proizvodnji. – kaže Miljko Đenadić, predsednik Sindikata „Henkel Merime“.
Otpuštanje 180 radnika u Kruševcu deo je strategije kompanije „Henkel“ za smanjenje broja zaposlenih jer će na globalnom nivou biti otpušteno oko 3.500 radnika. Nakon ovoga „Henkel“ će u Srbiji ostati sa 420 zaposlena u Kruševcu, oko 100 u Beogradu i 40 u Inđiji. Pre privatizacije, novembra 2002. „Merima“ je imala oko 1.150 zaposlena a u poslednjih pet godina taj broj je smanjen na oko 600.
- Kada je u pitanju proglašavanje tehnoloških viškova zakon mora da se poštuje a to znači da prvo moraju da budu napravljeni program i kriterijumi pa tek onda spiskovi. Rukovodstvo „Henkel Merime“ je obećalo da će to ispoštovati i dati sedam kriterijuma za utvrđivanje viškova, – kaže Milenko Mihajlović, predsednik Veća sindikata u Kruševcu.
Sindikat i zaposleni nemaju veliki prostor za delovanje jer je rok od pet godina u kojem je kompanija „Henkel“ morala da poštuje socijalni program dogovoren prilikom prodaje „Merime“ istekao novembra prošle godine. Kako je najavljeno otpušteni radnici dobiće otpremnine predviđene zakonom.
- Ovo je šok za mene! Radim ovde više od 20 godina u proizvodnji, nisam otišao pre nekoliko godina kada su davali dobre otpremnine a sada sam se našao na spisku. Hvata me panika jer imam dvoje nezaposlene dece a supruga radi kod privatnika. Ne znam šta ću da radim! – priča jedan od radnika „Henkel Merime“ koji se našao na spisku za otpuštanje.

Izvor