Buenos Ajres - Argentinska vojna policija sukobila se sa poljoprivrednicima i vozačima kamiona koji su zbog povećanja izvozne takse za soju blokirali glavni autoput.

Do sukoba je došlo kod mesta Gualeguaiču u provinciji Entre Rios. Televizijski snimci pokazuju kako vojna policija odvlači s puta demonstrante, omogućavajući tako koloni kamiona sa hranom da prođu Rutom 14, glavnim autoputem u tom delu zemlje.

Nekoliko stotina ljudi iz gradova se sa argentinskim zastavama pridružilo poljoprivrednicima na barikadama, i primoralo policiju da ustukne.

Protestu su se pridružili prevoznici jer seljaci gomilaju zalihe, te su oni bez posla.

Argentinski poljoprivrednici su zaustavili saobraćaj i u provinciji Santa Fe, na putu koji povezuje prestonicu Buenos Ajres s Rozarijom, glavnom argentiskom lukom sa izvoz žitarica.

"Ovo se ne može rešiti nasiljem, vlada mora da pokaže malo ljudskosti", izjavio je predsednik Udruženja poljoprivrednika Eduardo Buzi.

On je potvrdio da su poljoprivrednici koji su protestovali kraj autoputa odlučili da izađu na sam put i da ga blokiraju.

Taj tromesečni protest je jedan od najvećih izazova za levičarsku vladu predsednice Kristine Fernadez koja je došla na vlast pre šest meseci.

Iako je vlada nedavno korigovala taksu na soju, glavni izvozni agrarni artikal, poljoprivrednici insistiraju da to nije dovoljno i zahtevaju nastavak pregovora.

Za sledeću nedelju najavljen je novi, četvrti štrajk, ukoliko vlada do tada ne popravi uslove za male proizvođače soje.

Izvor