Smederevo - Vladislav Nikolić i Dragan Maksimović, radnici "Želvoza" u Smederevu, juče su počeli štrajk glađu ispred upravne zgrade, u znak protesta zbog otkaza koji im je pripremio direktor Dragomir Čohadžić.

- Čohadžić danas namerava da nam uruči otkaz zbog toga što smo, kako navodi, u Glasu izneli "niz optužbi i neistinitih tvrdnji u vezi 'Želvoza' i time naneli veliku štetu i umanjili ugled fabike". Mi nismo mogli da naudimo fabrici time što smo otkrili kršenje zakona a, ukoliko smatra da smo njega uvredili, neka nas tuži umesto što nam daje otkaz - izjavili su Maksimović i Nikolić.

- Danas smo poslali dopis Vladi Srbije o našem štrajku kojim se borimo ne samo za svoj opstanak već i za opstanak ove fabrike i sad čekamo da vidimo da li će nam ona pomoći u borbi protiv privredne mafije ili će se, ćutanjem, staviti na njenu stranu - izjavio je Maksimović, sekretar Sindikata radnika 'Želvoza'. On navodi da je samo u prvih šest meseci ove godine u "Želvozu" ostvaren gubitak od 2. 300. 000 evra koji do danas možda premašuje i tri i po miliona evra.

- Jasne su namere Čohadžića i njegovih mentora iz "Železnica Srbije". Oni žele da se domognu "Želvoza" koji će biti prodat ubrzanom privatizacijom, koja podrazumeva dva tendera posle kojih, ako budu neuspešni, sledi stečaj. Njihova namera je da miniraju oba tendera i tako izazovu stečaj i jeftinu kupovinu "Želvoza", zbog čega ovde drže Čohadžića da bi fabriku još više obezvredio - tvrde Nikolić i Maksimović.