Protest protiv logora Belvil

Već više od deset dana naše komšije Romi iz bloka 67 su pod izgovorom Univerzijade ograđeni žicom. Ovim kriminalnim činom gradskih vlasti njima je ugrožena egzistencija i uskraćena sloboda kretanja i rada - nemaju pristup vodi i zdravstvenoj zaštiti, često ostaju bez struje i onemogućeno im je da obavljaju svoja zanimanja, čime su ostavljeni bez sredstava za preživljavanje.

Nerešavajući na bilo koji način probleme naših sugrađana, gradska vlast sakriva katastrofalne uslove njihovog života bodljikavom žicom i ciradama Univerzijade. Prethodno je ta ista gradska vlast kompaniji Delta poklonila gradsko građevinsko zemljište na veoma profitabilnoj lokaciji i time otvoreno pokazala čije interese zastupa. Ostale kompanije su se “ugradile”u projekat pružajući usluge podizanja i obezbeđivanja bodljikave žice. Njihovi plaćeni nasilnici zajedno sa policijom raspoređenom na svakih nekoliko metara i fašističkim grupama koje često napadaju stanovnike naselja upotpunjuju sliku koncentracionog logora u sred Beograda. Dok se u Srbiji brutalnom policijskom represijom guše protesti radnika, nezaposlenih i svih ostalih obespravljenih, javnosti se mažu oči raskalašnim spektaklom koji je skupo plaćen našim novcem.

Kao i uvek do sada, mi na to ne pristajemo. Odlučni smo da javnim akcijama dovedemo do uklanjanja ove ograde. Ovaj protest je početak. Nećemo stati dok žica ne padne!

Priključite nam se u borbi za slobodu na protestu u petak 26. juna u 17h ispred Delta sitija na Novom Beogradu!

Antifašistička kampanja

25. jun 2009.
Beograd