Beograd - Kabinsko osoblje Jat ervejza noćas će, minut posle ponoći, započeti štrajk, nezadovoljno rasponom zarada u kompaniji.

Predsednik Strukovnog sindikata stjuardesa i stjuarta Lazar Radosavljević je rekao da štrajkači zahtevaju i imenovanje novih predstavnika zaposlenih u Upravni odbor, model raspodele zarada po uzoru na svetske aviokompanije i potpisivanje novog Kolektivnog ugovora.

Radosavljević je kazao da će stjuardese i stjuariti poštovati zakon koji obavezuje da obave svi međunarodni i 30 odsto domaćih letova, ali da zbog sezone virusnih oboljenja ne zna koliko štrajkača će biti zdravo.

U Medija centru Jat ervejza agenciji Beta je rečeno štrajk neće uticati na normalno odvijanje avio-saobraćaja, pošto u kompaniji radi više od 200 stjuardesa i stjuarta koji neće učestvovati u štrajku. "Sindikat kabinsko-letačkog osoblja Jat ervejza ima 70 članova, još 70 stjuardesa i stjuarta je van sindikalnih organizacija, a više od 40 devojaka rade na privremenim i povremenim poslovima, što je sasvim dovoljno da se obave svi letovi", rekli su u Medija centru Jata.

U Strukovni sindikat stjuardesa i stjuarta Jata, prema tvrdnjama predstavnika udurženja, ima oko 300 članova, a u Jatu ukupno radi oko 350 stjuardesa.