BEOGRAD - U minuloj deceniji, u proseku, na radnom mestu život je izgubilo 200 radnika, 17 mesečno ili svakog drugog radnog dana poginuo je po jedan radnik.

Istovremeno, prosečno je povredu na radu imalo 27.000 zaposlenih, odnosno svakog drugog časa povredio se po jedan radnik - upozorio je prof. dr Dragan Spasić, dekan Fakulteta zaštite na radu univerziteta u Nišu, povodom obeležavanja Svetskog dana bezbednosti i zaštite na radu.

Alarmantan podatak je i to da se godišnje zbog loših uslova rada, nedostatka ili nekorišćenja zaštitne opreme, u proseku, beleži 100.000 slučajeva telesnog oštećenja i 1000 slučajeva profesionalnog oboljenja.
- Ova cifra zastrašuje ako se uzme u ozbir mali broj zaposlenih u Srbiji - naglasila je Živka Đurić, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja sektora inspekcije rada, dodajući da je od početka ove godine život na radu izgubilo deset radnika.

GRAĐEVINCI UGROŽENI
OD ukupnog broja radnika koji su smrtno nastradali na radu najviše je građevinara, zatim zaposlenih u poljoprivredi, metalskoj i hemijskoj industriji - naveo je Duško Vukotić, predsednik Samostalnog sindikata građevinara Srbije. Ako se ovaj negativan trend ne zaustavi, građevinarstvo više neće biti primamljivo za radnike.