Radnici Poljoprivredno-industrijskog kombinata "Zemun"- Beograd danas najavljuju generalni štrajk, s tim što će do tog dana svakodnevno biti održavani štrajkovi upozorenja od 12 do 13 sati. Štrajk će trajati sve dok Vlada Republike Srbije ne poništi rešenje o imenovanju predstavnika društvenog kapitala u Skupštinu i Upravni odbor ovog preduzeća.

- Kad sam došao u preduzeće, zatekao sam ga u procesu privatizacije. Ukazano nam je da postoje i stambeni problemi sa kojima se radnici suočavaju i bilo je neophodno hitno preduzeti nešto kako bi se rešio ovaj problem. Dobili smo ponudu od jedne američke firme" Impakt grupa" da se na površini od 100 hektara društvenog zemljišta uradi jedan kompleks od 5.000 stanova.

- Osim stambenih jedinica planirano je da se uradi tržni centar, crkva, pošta... Ugovorom je predviđeno da 250 radnika PIK "Zemuna" dobiju stanove od 42 metra kvadratna- kaže Nebojša Avlijaš, predsednik Upravnog odbora PIK "Zemun".

Prema njegovim rečima onda su usledile pretnje države da je Ugovor nerealan i pretenciozan. Vlada Srbije donela je rešenje o imenovanju predstavnika društvenog kapitala u Skupštinu i Upravni odbor PIK "Zemun"i to po tri člana u oba tela. Avlijaš tvrdi da je ovim rešenjem grubo prekršen status poljoprivrednog- kombinata "Zemun" koji kaže da Skupštinu sačinjava 15 ljudi, a delegirano je samo tri, dok je za Upravni odbor predviđeno sedam članova, a delegirano je takođe tri.

Radnici ovog preduzeća kažu da nemaju ništa protiv privatizacije, čak, naprotiv, podržavaju je, ali zahtevaju da država dozvoli da se sprovede do kraja projekat sa američkom firmom i tako omogući zaposlenima da dobiju pristojne stanove.

- Više od 30 porodica poljoprivrednog kombinata Zemun živi u kolektivnom domu koji se nalazi uz Upravnu zgradu. Ljudi žive bez struje i vode u prerađenim svinjcima i štalama. U domovima se širi neprijatan miris septičkih jama. Tu žive i mala deca, koja su zbog loših higijenskih uslova stalno bolesna. Radnici ne traže mnogo, samo da i oni imaju neke koristi od privatizacije-zaključuje Milorad Bila, predsednik Skupštine PIK "Zemun".