Beograd - Generalni štrajk u organizaciji 25 sindikata nezadovoljnih opstrukcijom Skupštine Srbije počeće 28. novembra, odlučio je Koordinacioni odbor ovih sindikata među kojima su najveća srpska preduzeća: NIS, Naftagas, PTT Srbije, Telekom Srbije, EPS, kao i sindikati lekara, farmaceuta, glumaca, zaposlenih u državnoj upravi, pravosuđu, obrazovanju, nauci i kulturi.

- Skupština Srbije ignoriše volju više od pola miliona građana Srbije koji su svojim potpisima podržali i Skupštini predali četiri zakonska predloga koji bi omogućili podelu besplatnih akcija građanima Srbije do marta 2006. godine. Nadležnima u Skupštini trebalo je čitavih mesec dana da saopšte da su završili proveru postupka predavanja zakona, a to su mogli uraditi za 10 minuta, budući da smo predali mnogo više od 15.000 potpisa u elektronskom obliku, koliko je dovoljno da se predlog uvrsti u skupštinsko razmatranje rekao je za Glas Branko Pavlović, u ime Koordinacionog odbora.

Pavlović objašnjava da se namerno odugovlači da bi se dočekala novogodišnja pauza, a potom eventualno stavljanje na red ovog zakona pomerilo za prolećne zasedanje. Pavlović kaže da se to ovoga puta neće dozvoliti i da se od Skupštine zahteva da se sednica održi u najkraćem roku, odnosno u 16. novembra.

Koordinacioni odbor je odlučio, imajući u vidu potencijalnu opasnost od ptičijeg gripa, da iz štrajka izuzme zdravstvene radnike.
U slučaju da rasprava u Skupštini ne počne 16. novembra, pristupiće se masovnoj pripremi uličnog protesta koji će obeležiti prvi dan generalnog štrajka.