Deveti novembar, Svetski dan borbe protiv fašizma, obeležava se u znak sećanja na nacističko divljanje ulicama nemačkih gradova 1938. godine, na događaj koji je poznat kao Kristalna noć. Tog dana sistemski podupirano nasilje prema Jevrejima dostiglo je kulminaciju, čime je učinjen odlučan korak prema "konačnom rešenju jevrejskog pitanja". Ključni korak prema Aušvicu, Mauthauzenu, Bergen-Belzenu, Jasenovcu i drugim fašističkim klanicama. Zato 9. novembar stoji kao jasno upozorenje čitavom čovečanstvu da se Kristalna noć, ali i sve ono što joj je prethodilo i za njom sledilo, jednostavno ne sme ponoviti.

Simbol koji 9. novembar predstavlja očito u Srbiji nije shvaćen na odgovarajući način - primeri za to mogu se tražiti u našem neposrednom okruženju, kako u toku decenije ratova koja je iza nas, tako i u našoj sadašnjosti jer su rasističke i otvoreno neonacističke grupacije u Srbiji sve brojnije, a politička elita na vlasti ne čini ništa da bi sprečila fašizaciju države. Podsticanje i tolerisanje neonacističkih grupacija nedvosmisleno pokazuje da se vlast stavila na stranu najmračnije ideologije u istoriji čovečanstva.

Otuda velika važnost obeležavanja 9. novembra, jer se ne smeju dozvoliti nove Kristalne noći, novi logori i krematorijumi, u kojima će žrtve biti svi oni koji drugačije misle, drugačije govore ili izgledaju od ideologa krvi i tla! Stoga je cilj Antifašističke akcije Novog Sada ne samo da podseti na užasni događaj iz prošlosti, već i da upozori na nove opasnosti koje se danas nadvijaju nad našim društvom!

Ovogodišnji Svetski dan borbe protiv fašizma biće obeležen prigodnom tribinom o fašizmu na Filozofskom fakultetu, u Novom Sadu, 9. novembra sa početkom u 19:30, na kojoj učestvuju prof. Dr Milenko Perović (filozof) i Vladimir Marković (sociolog) i koncertom u klubu Gradilište, sa početkom u 22 časa na kome će učestvovati Bomber, The Bayonets , Red Union i Atheist Rap.

Pozivamo sve iskrene antifašiste da nam se pridruže u obeležavanju 9. novembra.

SMRT FAŠIZMU!

ANTIFAŠISTIČKA AKCIJA NOVI SAD