Beograd, Novi Sad - U Novom Sadu je uhapšeno deset lica zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.

U zajedničkoj akciji hapšenja osumnjičenih neonacista učestvovali su pripadnici antiterorističke jedinice, Žandarmerije i SUP-a Novi Sad. Podsećamo u sredu uveče, oko 25 pripadnika organizacije 'Nacionalni stroj', upalo je na tribinu na novosadskom Filozofskom fakultetu, organizovanu povodom dana borbe protiv fašizma. Učesnike skupa su fizički i verbalno maltretirali i pretili im.

Okružni javni tužilac u Novom Sadu Zoran Pavlović potvrdio je agenciji Beta da je novosadska policija "u toku dana" podnela krivičnu prijavu protiv pripadnika neonacističke grupe "Nacionalni stroj". Tužilac Pavlović je dodao da policija radi na "otkrivanju i identifikovanju" tih osoba i na osnovu toga vršiće se dalja kriminalistička policijska obrada.

Novosadska policija juče je uhapsila jednog pripadnika te grupe Gorana Davidovića zvanog Firer (30) kome je odredjen pritvor do 30 dana.


Zašto nema krivičnih prijava

Nije jasno zašto tužilaštva ne gone dela mržnje kao krivična i to po službenoj dužnosti, iako zakon to omogućava.

Iz novosadske policije najavljena je prekršajna prijava protiv Filozofskog fakulteta zbog neprijavljivanja javne tribine, međutim policija za sada razmatra postojanje krivične odgovornosti pripadnika nelegalne organizacije Nacionalni stroj, koji su upali na tribinu povodom Dana borbe protiv fašizma i vređali prisutne.

Portparol novosadske policije Stevan Krstić izjavio je da su u toku konsultacije policije i opštinskog javnog tužioca o postojanju njihove krivične odgovornosti.

Krstić je rekao da je tužiocu dostavljen video snimak, odnosno da je u toku identifikacija ostalih učesnika u incidentu. Ranije je saopšteno da je Goran Davidović, zvani Firer (30), priveden i da mu je određen pritvor do 30 dana.

Portparol novosadske policije Stevan Krstić je potvrdio da će prekršajna prijava biti podneta i protiv Antifašističke akcije Novog Sada, organizatora tribine i koncerta, zbog neprijavljivanja javnog skupa. On je podsetio da se program obeležavanja Dana borbe protiv fašizma sastojao iz dva dela, tribine koja je održana unutar Filozofskog fakulteta i koncerta u klubu "Gradilište" održanog izvan fakulteta. "Imajući u vidu karakter čitave manifestacije, trebalo je da organizatori prijave skup", kazao je Krstić.

Okružni javni tužilac u Novom Sadu Zoran Pavlović prethodno je rekao da će tužilaštvo postupiti po svakoj krivičnoj prijavi za svako krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti. Pavlović je kazao da je kompletno tužilaštvo u Južnobačkom okrugu uključeno u ovaj slučaj, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima. "Pustimo da svi organi rade svoj posao. Policija je tu da otkriva krivična dela i priprema materijal za tužilaštvo, koje je organ gonjenja i donosi dalje odluke na osnovu onoga što mu policija dostavi", izjavio je Pavlović.

On tvrdi da do sada nije video snimke sa Filozofskog fakulteta koje je emitovala većina elektronskih medija u Srbiji, već je o tome samo čitao u štampi, ali je i rekao da će svako anonimno ili javno dostavljanje tog snimka odmah predati policiji na dalju proveru.

Inače, na forumu sajta Radio-televizije Srbije sinoć oko 23.45 pojavilo se saopštenje organizacije Nacionalni stroj i tu stoji neometano. Ovo nije prvo pojavljivanje pripadnika te organizacije. Policija je tokom marta podnela krivične prijave protiv njenih pripadnika zbog ispisivanja antisemitskih grafita, ali tužilaštvo još nije reagovalo. Više o tome i u komentaru Svetlane Lukić u rubrici Moj ugao.


Član 134.

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Slobodan Beljanski izjavio je da se upad neonacista na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu može tretirati kao krivično delo, koje bi policija i tužilaštvo trebalo da gone po službenoj dužnosti. "Taj postupak se može tretirati kao krivično delo iz člana 134. sadašnjeg Osnovnog krivičnog zakona, za izazivanje nacionalne rasne verske mržnje i netrpeljivosti", rekao je Beljanski agenciji Beta.

On je dodao da je veliko pitanje zašto se policija i tužilaštvo ne opredeljuju da incident na Filozofskom fakultetu tretiraju kao krivično delo. "To krivično delo ne zavisi samo od objektivnih okolnosti, već i od umišljaja, odnosno, potrebno je da postoji subjektivni odnos prema cilju koji se želi postići. To je stvar koja se dokazuje u kasnijoj fazi postupka, ali ne može da se eliminiše odmah, u startu, kao što se sada radi", rekao je Beljanski.

On je ocenio da u sadašnjoj situaciji postoji dovoljno razloga da se, kada postoji osnovana sumnja, krene u postupak i sprovede istraga u tom pravcu, a da se kasnije vidi ima li osnova i za podizanje optužbe za krivično delo.


Ne zna se ko je bacio suzavac

Predstavnici Studentskog kulturnog centra i Šiš miš produkcije, koja je organizovala koncert grupe Eksplojted, izjavili su da nije poznato ko je bacio suzavac i izazvao prekid koncerta tog britanskog pank sastava 8. novembra u velikoj sali SKC. Nije poznato ni da li je to povezano s upadima neonacista iste večeri. Više o tome u vesti o SKC-u.


Razbijeni izlozi na prodavnici kineske robe

Nepoznati počinioci razbili su noćas u centru Valjeva izloge na prodavnici kineske robe, potvrđeno je Beti u policiji.

Predstavnici policije nisu mogli da kažu ko su počinioci i koji je motiv tog vandalskog čina s obzirom da je istraga u toku. Izlog na nekadašnjoj kafani "Beograd", čiji je vlasnik jedna valjevska advokatska porodica, razbijen je noćas ciglom. Taj objekat je pre nekoliko meseci izdat kineskim državljanima, koji su u njoj otvorili prodavnicu robe široke potrošnje. To nije prvi slučaj da su se u Valjevu na udaru vandala našli trgovci iz Kine.


I u drugim zemljama

Pojava mržnje raznih vrsta zabeležena je poslednjih godina u nekim zemljama EU, naročitog bivšeg istočnog bloka. U Slovačkoj je urađena studija o rasizmu, ksenofobiji i neonacizmu, koja je pokazala da tih pojava ima već među učenicima osnovnih škola.

Inače, tamo policija tvrdi da se broj neonacističkih grupa smanjuje, ali da su preostale sve agresivnije.