Izdvajanjem hotela, odmarališta i restorana u posebno preduzeće koje će posredstvom Agencije za privatizaciju biti ponuđeno na prodaju, proces privatizacije NIS-a Srbije definitivno je započeo. To, između ostalog, znači da zaposleni u NIS-u u svom odmaralištu u Bečićima idućeg leta neće moći da uživaju po ceni od svega 13 evra za polupansion.

Prema proceni “Diloit i Tuša”, vrednost svih 11 ugostiteljskih objekata NIS i turističke agencije “Folow me” iznosi 50, a dugovi 28 miliona evra. Po rečima Boška Prosenice, direktora “NIS ugostiteljstvo i turizam” AD, dobro posluju samo hotel “Splendid” u Prčanju (četiri zvezdice) i “Jugopetrolov” hotel na Zlatiboru čija je prosečna popunjenost kapaciteta od 67 odsto odlična za srpske prilike. Pa ipak ni u ovom hotelu za 25 godina od izgradnje još nisu promenjene zavese i jastuci. Objekti koji nisu zatvoreni rade sa gubitkom, a za završetak izgradnje ekskluzivnog objekta na Crnom vrhu potrebno je još najmanje 10 miliona evra. Čak i da ima tih para, do hotela se, jer nema puta, može doći jedino na način kako je to činio Slobodan Milošević - helikopterom.

- Prošle godine zaposlene je polupansion u Bečićima koštao 13 evra, još pet evra je dotiralo preduzeće, a trošak po jednom noćenju iznosio je preko 30 evra. Otuda i gubitak od milion evra. Od ove godine kapacitete ćemo prodavati po ekonomskim cenama. Sa NIS AD imamo ugovor po kome nam oni iduće godine garantuju popunjenost kapaciteta na nivou 80 odsto onoga što su do sada koristili zaposleni. Za 2007. godinu garantuju nam 60, a 2008. popunjenost kapaciteta od 40 odsto - objašnjava Boško Prosenica ističući da cena po kojoj će letovati zaposleni zavisi od dogovora menadžmenta i sindikata.

Dalja sudbina ugostiteljskih objekata NIS-a zavisi od odluke Agencije za privatizaciju koja će, na predlog privatizacionog savetnika, odlučiti koji će model privatizacije biti primenjen. Po rečima Prosenice, opredeljenje rukovodstva NIS-a je da se objekti prodaju u paketu.

Sindikati, međutim, imaju drugačije mišljenje i pred Ustavnim sudom pokrenut je postupak kojim se državi osporava pravo da podržava NIS-ove hotele i odmarališta. Veljko Milošević, predsednik Sindikata radnika NIS-a, tvrdi da je rukovodstvo obećalo da će zaposleni u NIS-u imati prioritet u korišćenju ovih objekata i kada oni budu prodati.

- Država očigledno sve radi po nalogu MMF-a, a mi se nadamo da će se pare od prodaje vratiti u NIS - kaže Milošević.

Ne sporeći sindikalne argumente, Boško Prosenica kaže da postoji velika razlika između prodaje ugostiteljskih objekata NIS-a i EPS-a.

- Naši se objekti prodaju kao kompanijski kapital i pare će se vratiti u NIS. A hoteli i odmarališta EPS-a prodaju se kao kapital javnog preduzeća i novac od prodaje otići će u budžet - zaključuje Prosenica.