Nov napad na romsko naselje ispod "Gazele". Kratko ošišani mladići u crnim jaknama, njih dvadesetak, napali su drvenim i metalnim šipkama u nedelju 13. novembra oko 4.30 časova, žitelje nekoliko baraka u romskom nehigijenskom naselju ispod "Gazele".

- Probudio me je lom stakla. Moja deca su vrištala jer je staklo palo na njih. Zatim su se začuli snažni udarci u vrata. Napadači su vikali: "Cigani izađite, sve ćemo vas pobiti!". Sa decom i ženom uvukao sam se u najdalji ćošak, a oni su tako snažno udarali u vrata i zidove da je kuća počela da se ruši. Kad sam mislio da smo gotovi neko je pomenuo muriju i svi su se razbežali - priča nam Nebojša Basnić dok ponovo sklapa svoju kuću od šperploče.

Drami njegove porodice prethodio je napad na njihove komšije, Nedžada Dramšija i njegovu suprugu Varbanu i njihovo troje maloletne dece.

- Počeli su da razvaljuju vrata nekakvim šipkama. Bilo ih je dvadesetak i bili su pijani. Dete u kolevci počelo je da vrišti, a ja sam se ukočio od straha. Moja Varbana ipak je bila prisebna, pa je razbila prozor na zadnjem delu kuće. Tuda smo pobegli, a ona je isekla ruku na staklo - objašnjava Dramši koji je sa porodicom izbegao sa Kosova.

Policija koju je u međuvremenu neko iz naselja pozvao došla je do napadnutih baraka, ali policajci nisu izlazili iz kola.

- Jedan je samo malo spustio staklo, ali kao da me nije slušao. Pitao me je što nisam jurio napadače. Odgovorio sam da mi to nije posao ali da ćemo se, ako treba, sledeći put braniti kako znamo. Na to mi je policajac rekao da treba da se vratim na Kosovo i da se od Šiptara branim kako znam - kaže Dramši.

On i njegove komšije sigurni su da će napada i biti kao i do sada, a najgore je, kažu, vikendom kada se mladi "arijevci" uveče okupljaju na Savskom keju i piju.