BOR - Dim, koji je iz metalurških agregata Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, u ranim jutarnjim časovima pao na ovdašnje naselje Brezonik bukvalno je spržio kompletnu letinu na blizu 350 hektara obradivih površina. Pored toga, gasovi su dotukli i pčele koje su preživele prethodni ekološki akcident, tako da su sada sve košnice u ovom prigradskom naselju, bukvalno zamrle. Posledice su, ovog puta, osetili i ljudi.

- Dim je bio gust kao testo, tako da je vidljivost bila smanjena na svega pet metara - priča Slađan Novaković, meštanin Brezonika. - Izašao sam iz kuće i video majku kako leži onesvešćena. Pritrčao sam, uneo je u kuću i jedva uspeo da je povratim.

- Čuvao sam koze kada se, iznenada, spustio dim čija je koncentracija bila tako visoka da mi je, bukvalno, pomutila svest - ne može da veruje Dragoljub Jovanović. - Kada sam došao k sebi, primetio sam da se i koze ponašaju kao da su ošamućene. Evo, vidite, ne uzimaju vodu, ne jedu...

Dragan Jankucić, meštanin Brezonika koji kao tehnolog radi u Fabrici sumporne kiseline, iz sastava RTB, naglašava da je, najverovatnije, došlo do ispuštanja ogromne količine sumpordioksida u atmosferu.
- Vetar je gasove doneo do Brezonika i, zbog niskog vazdušnog pritiska, ga spustio na polja koja su bila prekrivena rosom. U dodiru sa vodom, sumpor-dioksid se, gotovo trenutno, transformisao u sumpornu kiselinu koja nam je uništila useve. Ovoga puta je stradalo bukvalno sve. Vinogradi, voćnjaci, detelina, povrće... O kakvoj se koncentraciji otrovnih maerija radi najbolje govori podatak da su spržene čak i koprive, koje spadaju u grupu najotpornijih biljaka - u neverici odmahuje glavom Jankucić.
Nove informacije:

Bor, 8. jula 2005 - Ovog puta gotovo da nema domaćinstva koje nije opustošeno dimom koji je naišao iz pravca borske topionice, komentar je jednog od okupljenih meštana Brezonika posle novog talasa dima koji je ostavio pustoš na poljoprivrednim kulturama. Pedesetak meštana Brezonika reagovalo je spontanim okupljanjem u centru sela odakle su apelovali na nadležne da se pod hitno nešto uradi kako bi se sprečilo dalje zagađenje ovog sela koje se nalazi nadomak Bora. - Čuvao sam koze kada se iznenada spustio dim, to je bila strahota, jednostavno sam se na trenutak onesvestio. Kada sam došao k sebi primetio sam da i koze ne mogu da dišu, ponašale su se kao ošamućene - kaže Dragoljiub Jovanović, meštanin Brezonika.

- Pitate šta je izgorelo, izgorelo je sve što sam posadio pa čak i povrće u stakleniku - govori Slađan Novaković. Jedan od meštana kratko je prokomentarisao: "Ovo vam je drugi Černobil". - Ovog puta stradalo je bukvalno sve, vinogradi, voćnjaci, detelina, povrće, kaže Dragan Jankucić iz Eko Agende.

Član opštinskog veća u Boru, Slaviša Karabašević kaže da je vreme da se oglasi i Ministarstvo zdravlja kao i to da je potrebno da se utvrdi zdravstveno stanje meštana Brezonika.

Meštani sela su nakon spontanog okupljanja održali zbor na kome su predstavnicima Topionice i rafinacije predočili svoje zahteve - da Topionica preduzme hitne mere na utvrđivanju odgovornosti onih koji su doveli do ekološkog akcidenta i da se preduzmu sve radnje za dovođenje tehnološkog procesa u zakonom propisane okvire, da komisija odmah započne procenu štete i da je završi u što kraćem roku, najkasnije za sedam do deset dana, da odmah nakon završetka procene isplati štetu za najkasnije sedam dana, da Topionica i rafinacija u saradnji sa opštinom Bor u narednom periodu obezbedi aparaturu za praćenje aerozagađenja u Brezoniku.

Kako saznajemo od predstavnika MZ Brezonik, sve zahteve meštana predstavnici Topionice i rafinacije su prihvatili i to verifikovali svojim potpisom. Da predstavnici TIR (Topionice i rafinacije) ove zahteve nisu prihvatili, meštani Brezonika bi pravdu potražili ispred sedišta RTB Bor.